AMSTERDAM - Vandaag opende microbenmuseum Micropia de Handwand, een microbiële Wall of Fame, ter ere van haar 5-jarige bestaan. Meer dan 55 Nederlanders feliciteerden het museum door het geven van een handafdruk. Van pizzabakker tot astronaut André Kuipers, van toiletdame tot kickbokser Rico Verhoeven en van acrobaat tot Ajax-directeur Edwin van der Sar.


De handmicroben werden opgekweekt in het laboratorium van Micropia en leverden zeer diverse handafdrukken op. De Handwand werd vanmorgen feestelijk onthuld door Freddy Tratlehner (Vjeze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig) en ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius. Wethouder Laurens Ivens feliciteerde het museum met haar jubileum en sprak over het belang van het museum voor de stad Amsterdam. De Handwand is tot half november te bekijken in Micropia en maakt deel uit van de speciale jubileumroute door het museum langs vijf spraakmakende microbenverhalen van de afgelopen vijf jaar.

Schud elkaar de hand, daar wordt je beter van
In 2014 opende Hare Majesteit Koningin Maximá Micropia met een handafdruk. Je schudt elkaar de hand als je jarig bent en dat is goed voor je sociale contacten maar ook voor je microben. Door handen te schudden wissel je handmicroben uit. Sommige daarvan worden vast onderdeel van je eigen 'handmicrobioom' en zorgen zo voor extra diversiteit. En die diversiteit op je huid is heel belangrijk. Je huidmicroben houden microben van buitenaf tegen. Ze zijn dus de eerste vorm van afweer, en houden je huid gezond. Hoe meer soorten je huid bevat, hoe beter.

5 jaar onzichtbaar leven zichtbaar
Micropia opende in 2014 haar deuren als eerste microbenmuseum ter wereld en is na 5 jaar nog steeds het enige museum waar het onzichtbare leven letterlijk zichtbaar wordt gemaakt. Het museum wil jong tot oud enthousiasmeren voor de kleinste en misschien wel meest succesvolle organismen. Inmiddels heeft Micropia een aantal internationale prijzen gewonnen, waaronder de Kenneth Hudson Award voor het meest innovatieve museum van Europa en de DASA Award waarin Micropia als voorbeeld wordt gesteld voor het museum in de 21ste eeuw, en heeft het museum al meer dan een half miljoen nationale en internationale bezoekers ontvangen. Micropia is een onmisbaar en essentieel onderdeel van ARTIS, waar dieren, planten, microben en sterren samenkomen in een monumentale omgeving.

Naast een fysiek museum is Micropia ook een plek waar wetenschap en publiek samenkomen. Dit uit zich onder andere in de aanstelling van Remco Kort als Micropia-hoogleraar die verbonden is aan de Vrije Universiteit.

Doe het zelf Om het jubileum met het publiek te vieren is Micropia de hele maand oktober te bezoeken met vijf euro korting. In het weekend van 28 en 29 september zijn er speciale activiteiten. In de winkel van Micropia zijn petrischalen te koop, waarin de bezoeker thuis zelf een handafdruk kan zetten en zijn eigen handmicroben kan opkweken. Kijk voor alle informatie over vijf jaar Micropia op www.micropia.nl.