AMSTERDAM - Op woensdag 25 april opent Ferrotopia, een iconische kunstinstallatie van Atelier Van Lieshout, op de NDSM-werf.

Ferrotopia is een ode aan staal, ijzer en de oude industrie maar plaatst tevens vraagtekens bij het nieuwe maken en de circulaire economie. Daarnaast functioneert de installatie als een pop-up museum waar gedurende zeven maanden een uitgebreid programma met onder andere multidisciplinaire tentoonstellingen, lezingen, workshops, demonstraties zal plaatsvinden.

Ferrotopia

Ferrotopia is onderdeel van een nieuwe serie kunstwerken uit het oeuvre van Atelier Van Lieshout getiteld The End of Everything. De werken stellen vraagtekens bij de toekomst. Bevinden wij ons op een kantelpunt in de geschiedenis? Tussen utopie en destructie? Zullen nieuwe technologieën ons gelukkig maken? Breken we met oude gewoonten en techniek om op basis van nieuwe energie en materialen op een andere manier met elkaar te communiceren en samen te leven? Of lopen we op de rand van de afgrond waarbij besluiteloosheid, vercommercialisering en big data ons hele bestaan zullen controleren?

Programma over maakcultuur

Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwt zich van 27 april t/m 2 december 2018 een dynamisch programma dat aandacht vestigt op het materiaal ijzer (ferro) en het belang van maakcultuur in een stedelijke omgeving. Hiermee refereert het project aan het verleden, heden en toekomst van de NDSM-werf. "Terwijl de grootschalige maakindustrie steeds meer uit onze directe omgeving verdwijnt, verliezen we ook onze kennis van materiaal en hoe dingen gemaakt zijn", aldus curator Rieke Vos van Stichting NDSM-werf. In het programma zullen de thema’s die kunstenaar Joep van Lieshout met zijn beelden opwerpt, worden belicht. Het programma wordt op vrijdag 27 april (Koningsdag) gelanceerd met de spectaculaire manifestatie Happy Industrie.

Agenda

Ferrotopia is gratis toegankelijk en doorgaans open op donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 20:00 uur. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van de eerste twee weken Ferrotopia:

  • 25 april, 19:00-22:00 uur:Feestelijke opening van Ferrotopia;
  • 27 april, 13:00-20:00 uur: Kongingsdag, start van de manifestatie Happy Industrie;
  • 28 april t/m 6 mei, 13:00-18:00 uur: Happy Industrie: gieten, smeden en lassen met Atelier Van Lieshout;
  • 7 t/m 9 mei, 13:00-18:00 uur: Workshop kinderen van 6 t/m 12 jaar door NDSM Kinderatelier;
  • 10 mei, 17:00-19:00 uur: Opening tentoonstelling: The End of Everything;
  • 11 t/m 13 mei, tijd nu nog niet bekend: Workshop ijzersmeden voor volwassenen door Crafts Council Nederland.

Voor meer informatie over Ferrotopia ga naar www.ndsm.nl of www.ateliervanlieshout.com.