AMSTERDAM - Opnieuw krijgen 15 bruggen in Amsterdam officieel een naam. Zo krijgen Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt en Karel van het Reve hun eigen brug. Dinsdag 7 november heeft het college van B en W 15 nieuwe namen voor voorheen naamloze bruggen vastgesteld.

Er waren eens 1334 bruggen zonder naam in Amsterdam. Ongewenst, want wáár spreek je af als je niet verder komt dan ‘die ene dingesbrug’. Laat staan dat het handig is voor hulpdiensten met haast. En zeg nou zelf, hoe charmant is een stad met anonieme bruggen? Iedereen dacht mee. Alle namen waren welkom. Een lokale beroemdheid, gewoon een bijzonder mens? Iemand die veel betekend heeft voor de stad?

Bruggen met nieuwe naam

U kunt de exacte locaties vinden op www.bruggenvanamsterdam.nl

Centrum

Bruggen in Oosterdokskade naar recreatiesteigers:

 • Harry Banninkbrug: Harry Bannink (1929-1999) was componist, arrangeur en pianist. Hij schreef meer dan 3000 liedjes voor onder meer televisieprogramma’s. Hoofdgeitebreier bij de Film van Ome Willem.
 • Simon Carmiggeltbrug: Simon Carmiggelt (1913-1987), journalist en dichter die vooral bekend werd als schrijver van zijn dagelijkse Kronkel in Het Parool, misschien wel de meest gelezen en meest gewaardeerde column uit de Nederlandse dagbladhistorie.
 • Willem Frederik Hermansbrug: Willem Frederik Hermans (1921-1995) was een schrijver van romans, novellen, verhalen, poëzie, toneelstukken en scenario's. Hij was geboren en groeide op in Amsterdam.
 • Annie M.G. Schmidtbrug: Annie M.G. Schmidt (1911-1995) was een dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Ze werd beroemd met kinderboeken als Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet. Generaties zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid.

Nieuw-West:

 • Hannah Ahrendtbrug (Brug 622): Hannah Ahrendt (1906-1975) was een Duits-Amerikaanse Joodse filosofe en politiek denker, die zich onder andere heeft verdiept in de vragen die samenhangen met totalitaire politieke systemen.
 • Ina Boudier-Bakkerbrug (Brug 609): Ina Boudier-Bakker (1875-1966) is in Amsterdam geboren en getogen en haar belangrijkste romans ‘Armoede’ en ‘De klop op de deur’ spelen zich af in Amsterdam.
 • Boy Ecury brug (Brug 788): Segundo Jorge Adelberto Ecury, roepnaam Boy is in 1922 geboren op Aruba. In 1937 verhuisde hij naar Nederland. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak heeft hij zich aangemeld bij het verzet in de regio Den Haag. Op 5 november 1944 werd hij in Rotterdam, met wapens op zak gearresteerd. Een dag later is hij gefusilleerd op de Waaldorpervlakte.
 • Michel Foucaltbrug (Brug 699): Michel Foucault (1926 – 1984) heeft met zijn filosofie een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van onderdrukte groepen zoals psychiatrische patiënten en homoseksuelen.
 • Karel van het Revebrug (Brug 676): Karel van het Reve (1921-1999) wordt in het algemeen beschouwd als een van de belangrijkste non-fictieschrijvers van Nederland.
 • Charley Tooropbrug (Brug 656): Charley Toorop (1891-1955) wordt algemeen beschouwd als de krachtigste vrouw in de Nederlandse schilderkunst van de Twintigste Eeuw.
 • Dirk de Waterduikerbrug (Brug 617): Dirk de Waterduiker, zijn echte naam was Dirk Rietveldt (1858-1940), heeft vele mensen (misschien wel 74), honden en katten uit het water van de Amsterdamse grachten gered.
 • Mary Wollstonecraftbrug (Brug 630): Mary Wollstonecraft (1759-1797) schreef in 1792 met ‘A Vindication of the rights of woman’ het eerste en meest invloedrijke werk van de feministische filosofie. Ze maakt zich hierin sterk voor het idee dat vrouwen dezelfde rechten zouden moeten hebben als mannen, te beginnen bij het recht op gelijke scholing.

Oost:

 • Henk van Laarbrug (Brug 235): Henk van Laar (1898-1957) werd geboren in de Dapperstraat en was jarenlang onderwijzer in ‘zijn’ Czaar Peterbuurt. Hij was de drijvende kracht achter de oprichting van het maandblad Ons Amsterdam. Hij was actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Landelijke bekendheid kreeg hij door het VARA-radioprogramma ‘Vragen staat vrij’.
 • Elgar Vosbrug (Brug 2294): Elgar Vos (1948 - 2011) is de drijvende kracht geweest achter de omvorming van het groene gebied tussen de Middenweg, Hugo de Vrieslaan, Nobelweg en de Kamerlingh Onnesweg tot het Park Frankendael.

Zuid:

 • Norbert Eliasbrug (Brug 450): Norbert Elias (1897-1990) was een wereldberoemde Duits-Engelse socioloog. Hij was de grote inspirator van de zgn. Amsterdamse school in de sociologie. Na zijn verbanning in 1933 uit Duitsland, waar voor Joodse geleerden geen plaats meer was aan de universiteit, kreeg hij in Parijs en Londen ondersteuning van een Amsterdams fonds voor vluchtelingen.