AMSTERDAM - Vandaag hebben drie leden van de Raad van Advies van het Amsterdams 4 en 5 mei comité een Andreaspenning ontvangen. Boris Klatser, Menno Schreuder en Pieter Huijgen kregen de gemeentelijke onderscheiding voor het al meer dan 30 jaar levend houden van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Thijs Reuten, lid van het waarnemend dagelijks bestuur Oost, reikte de penning uit tijdens een bijeenkomst van het comité in het Lloyd Hotel.

De drie heren zijn een vertrouwd gezicht bij de Nationale Holocaust Herdenking, de herdenking van de Februaristaking en de Stille Tocht op 4. Ze begeleiden drie keer per jaar een grote groep mensen vriendelijk maar resoluut bij een eerbiedige herdenking van de geschiedenis, waarbij zij ook in de voorbereiding betrokken zijn.

In de vroege jaren tachtig stonden de heren Klatser en Schreuder aan de wieg van het eerste Bevrijdingsfestival van Amsterdam in het Vondelpark. De heer Huijgen haakte later aan. Ze reisden met het festival mee naar het Museumplein, Waterlooplein, Jodenbreestraat, de Dam en het Westerpark, en hebben zo ongeveer alle rollen in de organisatie van de dag op zich genomen. Vanwege de belangeloze jarenlange bijdrage op cultureel en maatschappelijk gebied voor Amsterdam, krijgen de heren Klatser, Schreuder en Huijgen de Andreaspenning. Vandaag namen zij afscheid van de Raad van Advies.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. En voor personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.