AMSTERDAM - Op maandagochtend 4 februari reikte de secretaris-generaal van het Ministerie van VWS, dhr. E. (Erik) Gerritsen de eerste Europass uit aan Sophie van Opstal (23) voor het afronden van haar maatschappelijke diensttijd bij Ympact020, waar ze zich ruim 150 uur vrijwillig heeft ingezet.

Ympact020 is als jongeren vrijwilligersnetwerk in Amsterdam onderdeel van het project YourCube, één van de eerste 41 proeftuinen die in 2018 zijn gestart met de maatschappelijke diensttijd (MDT). Jongeren die binnen YourCube meer dan 100 uur aan hun maatschappelijke diensttijd besteden ontvangen daarvoor het Europees erkende certificaat; de Europass.

Via de Maatschappelijke Diensttijd ontstaat er een win-win situatie. Jongeren zijn van betekenis voor een ander, en tegelijk ontdekken en ontwikkelen ze ook hun eigen talenten. Sophie noemt haar MDT “een leerzaam mini-avontuur”. Zij wilde zich na haar studie graag nuttig maken, voordat ze een baan had gevonden, en kwam zo bij Ympact020 terecht.

“Het leuke aan de maatschappelijke diensttijd was dat ik echt binnen een organisatie kwam werken. Ik leerde hier dingen die ik nooit eerder had gedaan: gesprekken voeren, netwerken, dingen regelen. Dat was echt buiten mijn comfortzone, maar zijn wel een goede voorbereiding geweest op mijn huidige baan.” Sinds een maand werkt Sophie bij de Gemeente Alkmaar.

Voor Sophie was de Europass geen drive om mee te doen, maar ze denk wel dat de Europass meerwaarde biedt: “Het wordt steeds belangrijker om te kunnen laten zien wat je hebt gedaan, buiten studie en baantjes om. Zo’n Europass is dan ideaal!”.

Sowieso is Sophie enthousiast over vrijwilligerswerk en de MDT: “Ik denk dat we met z’n allen in een stad leven waar iedereen wel een beetje hulp kan gebruiken. We moeten daar open voor staan: je leven wordt echt leuker als je wat meer om je heen kijkt.” Daarom werkt ze nu nog steeds 1 dag bij Ympact020, om andere jongeren hiervoor enthousiast te maken.

De maatschappelijke diensttijd is er voor alle jongeren. Het kabinet wil dat jongeren uit alle sociale lagen, ongeacht hun opleiding, culturele achtergrond of beperking, zich een periode kunnen inzetten voor een ander. Jongeren leren nieuwe dingen, ontmoeten andere mensen en doen praktische ervaring op. Tegelijkertijd zijn ze van betekenis voor de samenleving.

YourCube is een initiatief van Inspiratienetwerk TijdvoorActie samen met lokale jongeren vrijwilligersnetwerken in acht steden. In nauwe samenwerking met de partners Europass en Deedmob, een digitaal vrijwilligersplatform.