AMSTERDAM - Bijna 90 Amsterdamse mbo-studenten werken de komende drie maanden, samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen, aan oplossingen voor stadse uitdagingen rondom thema’s als armoede, veiligheid en wonen. Deze tweede lichting van Made by 020 start op dinsdag 28 februari 2017 bij woningcorporatie Rochdale. Made by 020 is een traineeprogramma voor ambitieuze mbo-studenten die daarmee hun netwerk uitbreiden, hun talent en professionele vaardigheden ontwikkelen en iets bijdragen aan de stad. 

Het traineeprogramma Made by 020 richt zich dit voorjaar op drie uitdagingen: hoe kan in Amsterdam agressie tegen mensen in uniform worden voorkomen, hoe kan financiële informatie toegankelijk gemaakt worden voor laaggeletterde Amsterdammers en hoe kunnen Amsterdammers hun energierekening omlaag brengen. De studenten gaan langs bij bedrijven om informatie te verzamelen om tot de meest creatieve en innovatieve oplossing te komen. Zo komen studenten en werkgevers met elkaar in contact. Verbonden werkgevers zijn onder meer de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, woningcorporaties Eigenhaard, Rochdale en De Key, Stichting!Woon, Halt, GVB, Videobird en gemeente Amsterdam.

Netwerk belangrijke opbrengst jongeren
Afgelopen december rondde de eerste lichting van Made by 020 hun uitdaging af. Keelan Maclear, student Game Artist op het Mediacollege, was een van hen. Samen met een aantal andere MBOers zocht hij naar een manier om de drempel voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar te verlagen om de grote Amsterdamse culturele instellingen te bezoeken. Het team maakte informatievideo’s voor het Stedelijk Museum, Tropenmuseum en Eye. Deze worden op 28 februari gepresenteerd. Over zijn deelname zegt Keelan: “Het is goed voor je portfolio en je cv. Ik vond het heel interessant. Leuk waren de interviews met bedrijven. Ik heb mijn netwerk enorm kunnen uitbreiden, je vergroot je skills. Door dit soort projecten bouw je aan je toekomst.”

Vaardigheden die het verschil maken
Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim: "Madeby020 is hét traineeship voor MBO-studenten. Vaardigheden als netwerken en samenwerken kunnen straks het verschil maken op de arbeidsmarkt. Deze jongeren werken daar nu al aan, bedrijven leren hun talenten kennen en ze leveren iets op voor de stad, een win-win situatie."  Made by 020 wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, in samenwerking met de mbo-instellingen vanuit de Amsterdamse MBO-Agenda. Dit is de gezamenlijke agenda, waarin de gemeente en mbo-instellingen inzetten op sterk middelbaar beroepsonderwijs. Onderwijs dat kwalitatief goed is, jongeren een succesvolle schoolloopbaan biedt en hen voorbereidt op de eisen van de arbeidsmarkt en samenleving. Diversion en Van de Jong voeren Made by 020 uit.

Kijk voor meer informatie op: www.madeby020.nl of volg Made by 020 op Facebook.