AMSTERDAM - Kroeg, uit eten, naar de bios, hartstikke leuk. Maar hoe doe je dat allemaal als je in een rolstoel zit? Rolstoeler Eric vertelt.

“Mijn vrienden en ik houden wel van gezellig een biertje in een Amsterdamse kroeg op zijn tijd. Ik bezoek concerten en ga graag lekker uit eten. Ik zal de enige niet zijn. Maar zit je in een rolstoel, dan is het soms lastig binnenkomen. En dan snappen mijn vrienden zonder beperking ineens goed waar ik allemaal tegenaan loop.”

100 procent

“Daar heb ik dan helemaal geen problemen mee hè, ‘tegenaan lopen’ zeggen, als je je benen niet kunt gebruiken”, lacht Erik. “Je ziet mensen soms schrikken als ze dat zeggen, maar ik denk dan: doe nou gewoon maar normaal tegen mij. Ik heb een aangeboren afwijking en zit in een rolstoel. Er ontbreken spieren en pezen waar anderen die wel hebben. Maar ik voel me zo 100 procent. Ik kwam zo op de wereld, ik weet niet beter. Het is eerder de omgeving die maakt dat ik mij bewust word van mezelf .En soms rolt iemand je ineens ongevraagd ergens naar binnen. Vraag liever wat iemand nodig heeft. Mensen in een rolstoel zijn niet meteen op hun mondje gevallen!”

Google Maps

“Vaak gaat het prima hoor. De Melkweg, Paradiso en Pakhuis Wilhelmina zijn bijvoorbeeld prima toegankelijk. Bij een restaurant check ik van te voren op Google Maps of ik naar binnen kan. Die informatie vind je niet vaak op een website. Een lopend buffet kan een probleem zijn voor rolstoelers, maar niet voor mij. Mijn stoel kan tot bar- en buffethoogte omhoog. Maar vaak zijn er geen invalidentoiletten, en dan wordt het lastig.

En dit gaat dan om voorzieningen, maar soms is ook het gedrag van andere gasten storend. Dan krijg ik bijvoorbeeld een biertje van onbekenden aangeboden en mijn vrienden niet. Ik vind het aardig hoor, maar het voelt toch alsof ze willen zeggen: hee, wat stoer van jou om in de kroeg te komen, arme stakker. Mensen die lege bierglazen op je rolstoeltafeltje zetten waardeer ik ook niet zo. Aan het eind van de avond lijk ik ineens een enorme zuipschuit.”

Amerika

“Het is eigenlijk juíst omdat Amsterdam zoveel oude leuke kroegjes heeft. Amerika bijvoorbeeld is veel toegankelijker voor rolstoelers. Alles is daar nieuwbouw. En ook: de Vietnamoorlog leverde veel veteranen met een beperking op. Het zorgstelsel daar zit zo in elkaar dat je voor jezelf moet kunnen zorgen, maar de staat moet het je wél mogelijk maken dat te doen. Dus daar is de horeca vaak ook aangepast aan mensen met een beperking.”

Rechten voor mensen met beperking

Zo’n 25 jaar geleden ondertekende Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. De samenleving hoort ervoor te zorgen dat mensen met een beperking geen belemmeringen ervaren om mee te kunnen doen. Maar het is eigenlijk pas nu dat Nederland – als één na laatste land – er ook wat aan gaat doen. Ik hoop ook dat het thuiskomen na het uitgaan verandert. De rolstoeltaxi rijdt tot 1.00 uur. En sja, dan wordt het juist vaak nét echt leuk in de kroeg.”

Waar zijn die rolstoelers?

“Aanpassingen kosten geld, wordt er gedacht. Maar vaak valt het wel mee. Soms is een metalen plaat bij de voordeur al genoeg, en wie weet kan een invalidentoilet dienst doen voor meerdere cafés naast elkaar. Er zit ook een redelijkheidsclausule in de wet. Bedrijven zijn wel verplicht om toegankelijk te zijn, maar alleen tegen redelijke kosten. Wat mij opvalt is dat ik zo weinig andere rolstoelers tegenkom. Houden die niet van uitgaan of hebben ze een andere muzieksmaak dan ik? Ik heb geen idee. Maar mijn vermoeden is dat toegankelijke horeca ook meer gasten zal opleveren.”

Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid is van 2 tot en met 7 oktober. Dit jaar is het motto: Aan tafel.

Op dinsdag 3 oktober in Pakhuis de Zwijger is er een talkshow: Stad zonder grenzen. Denk mee over hoe we Amsterdam een toegankelijke stad kunnen maken voor iedereen. 18.00 uur. Gratis toegang.