AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen is 'zeer geschokt' door de gebeurtenissen bij De Telegraaf, waar een bestelauto het pand is ingereden. De burgemeester kwam zelf een kijkje nemen bij het gebouw en ging in gesprek met hoofdredacteur Paul Jansen.

"Alles wat te maken heeft met pers, en de vrijheid van pers om te kunnen schrijven wat je wilt, dat is zo'n belangrijke steunpilaar voor de democratie. Een aanslag als deze is dan ook zeer ernstig'', aldus Van Aartsen.

Premier Rutte spreekt van "een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie". Hij heeft de hoofdredacteur van de krant gesproken om "hem en zijn mensen sterkte" te wensen.

Angstaanjagend incident

"Heel alarmerend", zo omschrijft algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning het incident. "Wat het ook is het lijkt toch een zeker een aanval op de journalistiek. Afgelopen vrijdag al de aanval op het gebouw van Panorama en nu dit."

"Je moet je wel erg zorgen maken wat er aan de hand is. Dit moet topprioriteit hebben bij politie en justitie. Journalisten zijn onafhankelijk. Het is een aanslag op de democratie."

Bruning noemt het een angstaanjagend incident. "Maar we moeten ons er absoluut niet van weerhouden om ons werk te doen, maar wel onder veilige omstandigheden." Bruning zegt dat de NVJ snel in gesprek zal gaan met politie, justitie en de hoofdredactie van De Telegraaf.