AMSTERDAM - De bijzondere ambities van vier jonge Amsterdammers hebben ervoor gezorgd dat ze zijn geselecteerd om via een speciaal ontwikkeld Shell Scholarship Programme de One Young World summit in Den Haag bij te wonen. Samen met zes andere delegates uit het hele land zullen zij van 17-20 oktober de internationale jongerentop bezoeken, waar onder anderen topmodel Naomi Campbell, mensenrechtenadvocate Amal Clooney, premier Mark Rutte en CEO’s van grote bedrijven als Unilever en Shell zullen spreken.

De One Young World summit wordt voor de tiende keer georganiseerd en vindt voor het eerst in Nederland plaats. Tijdens de jaarlijkse conferentie komen 1800 jongeren uit 190 landen samen om gedachten en ideeën uit te wisselen over wat er gedaan kan worden aan wereldthema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid. Amsterdammers Judith Joan Walker, Malek Sheik al Ard, Abdelhamid Idrissi en Rajae Atahiri zijn op basis van hun passie voor deze onderwerpen geselecteerd om hierover mee te praten tijdens de conferentie.

Met het Scholarship Programme wil Shell deze veelbelovende jongeren helpen om hun ideeën en projecten voor een betere wereld verder te brengen. In de aanloop naar de conferentie krijgen tien externe delegates en tien interne Shell delegates coaching en begeleiding op het gebied van project management, netwerken en storytelling, om het meeste uit deze ervaring te halen.

De vier jonge talenten uit Amsterdam bouwen ieder op hun eigen manier aan een betere toekomst. Malek vluchtte in 2013 uit Syrië en woont sindsdien in Nederland. Door vluchtelingen te leren coderen wil hij hen de kans geven om mee te doen in de Nederlandse samenleving. “De vraag naar softwareontwikkelaars groeit enorm, dus deze kennis geeft nieuwkomers een waardevol perspectief op de arbeidsmarkt. Daarnaast is dit een kans voor bedrijven om nieuwkomers aan te nemen en daarmee een werkplek te creëren waarin diversiteit wordt omarmd en benut,” zegt Malek Sheik al Ard (29).

Judith maakt via haar werk voor African Clean Energy toegang tot schone energie in ontwikkelingslanden mogelijk. ‘’Energie is geen luxe, maar een recht. Er is niet één oplossing om iedereen toegang tot energie te verlenen, maar iedereen verdient een goede oplossing. Daarom focus ik me op het ontwikkelen van nieuwe technieken en de beste manieren om technologieën voor duurzame energie te distribueren naar mensen die daar geen toegang toe hebben. Door middel van het One Young World Shell Scholarship Programme hoop ik in contact te komen met andere jonge ondernemers die zich bij mijn missie kunnen aansluiten om energie toegankelijk te maken voor de miljoenen mensen die dit nog niet hebben”, aldus Judith Joan Walker (28).

Abdelhamid helpt kinderen uit kwetsbare wijken een plek te geven in de samenleving. Hij heeft stichting Studiezalen opgezet en begeleidt kinderen in hun schoolcarrière, zorgt voor een veilige omgeving en biedt positieve aandacht door rolmodellen uit de wijk in te zetten. Zijn project heeft ertoe geleid dat 600 kinderen in Amsterdam nu kunnen genieten van onderwijs. “Op de One Young World summit wil ik de vaardigheden die ik de afgelopen jaren heb geleerd graag delen met anderen, zodat ook zij het leven van kinderen in hun gemeenschap kunnen helpen verbeteren,” aldus Abdelhamid Idrissi (29).

Rajae is een project gestart om inclusieve speeltuinen te creëren, om kinderen met en zonder (fysieke) beperking met elkaar te verbinden en het samen spelen te stimuleren. “Ik wil dat kinderen met een beperking ook de kans krijgen om buiten te kunnen spelen. Daarvoor hebben de huidige speeltuinen een verbeterde inrichting nodig. Een inclusieve speeltuin is een speeltuin die niet alleen toegankelijk is voor alle kinderen, maar ook beschikt over speeltoestellen en voorzieningen die geschikt zijn voor zowel kinderen met als zonder beperking. Dit kan bereikt worden door moderne technologie te gebruiken zoals Augmented Reality en Virtual Reality”, zegt Rajae Atahiri (28).

Shell sluit zich aan bij de missie van One Young World en deelt de overtuiging van het belang van investeren in jong talent. “De ambitie die we delen voor een betere toekomst is wat ons samenbrengt. Ik ben diep onder de indruk van de bijzondere initiatieven van de jonge talenten die deelnemen aan ons Scholarship Programme, en ben ervan overtuigd dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de belangrijke internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Hopelijk geeft deze ervaring hen de vleugels die zij nodig hebben om hun maatschappelijke impact te versterken,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland.