AMSTERDAM - Amsterdam heeft de World Smart City Award voor circulaire economie gewonnen. De World Smart City Awards belonen innovatieve projecten, ideeën en initiatieven die duurzame stedelijke ontwikkeling stimuleren. De award werd woensdag 15 november uitgereikt op het Smart City Expo World Congress in Barcelona.

De prijs voor circulaire economie werd voor het eerst uitgereikt en is een van de zeven prijzen op de Expo. Daarvoor waren 309 projecten uit 58 landen in de race.

Leren door te doen

Amsterdam heeft in 2015 als eerste stad ter wereld een onderzoek laten doen naar de kansen van een circulaire economie. Uit het onderzoek blijkt dat een circulaire economie nieuwe bedrijvigheid creëert, een positieve economische impact heeft en direct bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Op basis van het onderzoek en een marktconsultatie heeft de gemeente een circulair programma opgesteld dat bestaat uit twee, elkaar aanvullende onderdelen: Amsterdam Circulair, leren door te doen, met 23 gemeentelijke projecten, en het Circulair Innovatieprogramma 2016-2018, met de belangrijkste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van circulariteit van de partners in de stad.

In de uitvoering werkt de gemeente nauw samen met circulaire ondernemers, onder andere via het netwerk Amsterdam Smart City. Begin volgend jaar worden de programma’s geëvalueerd. De aanbevelingen die daaruit voortkomen worden meegegeven aan het volgende college.

Meer informatie

  • Meer informatie over het circulaire programma en Amsterdam Smart City.

www.amsterdam.nl/duurzaam
www.amsterdamsmartcity.com/circularamsterdam

  • Meer informatie over het congres:

www.smartcityexpo.com
www.nlsmartcities.com/barcelona