Het zomerse weer is gearriveerd. De stadsparken worden druk bezocht, de terrassen zitten vol, de bruggen worden nat gehouden en de grachten flink bevaren. Hier en daar neemt men zelfs een duik. De stad gedraagt zich anders met mooi weer. Hoe spelen we hierop in?

Amsterdam heeft naast haar geliefde grachten ook een aantal wateren die zich uiterst goed lenen voor een verkoelende plons. Onder andere de Sloterplas, de Gaasperplas en de Nieuwe Meer horen bij dat rijtje. In Amsterdam zijn er 6 officiële zwemplekken in open water. Om ervoor te zorgen dat ze geschikt blijven om in te zwemmen, moeten we de waterkwaliteit regelmatig controleren.

Bacteriën en blauwalgen

Het zogeheten badseizoen loopt in Nederland van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode worden de officiële buitenzwemplekken regelmatig gecontroleerd op verontreiniging. Locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkaliteit hebben, worden eens per 2 weken onderzocht. De schonere locaties een keer per maand.

Bij de controle meten we of er bepaalde bacteriën in het water voorkomen (intestinale enterokokken en E.coli). Ook testen we op andere soorten vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen. Buiten het badseizoen om, wordt het water niet geïnspecteerd en is zwemmen dus op eigen risico.

Coole bruggen

Als fietsende Amsterdammer bent u vast wel eens over een natte brug gereden. Het ziet eruit alsof de brug daarmee wordt gekoeld en dat is ook zo. Door de hitte kan een brug 'uitzetten', waardoor hij mogelijk niet meer open gaat. De liggers van de bruggen moeten ongeveer twee centimeter afstand houden tot de vaste delen die zijn verbonden met de wal. Als de kier in de buurt komt van één centimeter, is het tijd om te koelen. Het koelen van de bruggen gebeurt op de meeste plekken door twee personen die ter plekke de aanwezige waterpompen bedienen.

Tropisch weer? Uitwaaieren maar!

Is het 28 graden of warmer? Dan is in stadsdeel Centrum het ‘tropisch weerscenario’ van kracht waarbij de terrassen vanaf 10.00 uur ruimer mogen worden opgesteld dan normaal. Op www.amsterdam.nl/horeca kunt u zien of het 'tropisch weerscenario' wel of niet van kracht is.