AMSTERDAM - Op donderdagavond 5 oktober overleed burgemeester Eberhard Van der Laan. De afgelopen dagen waren indrukwekkend en intens. Op vrijdag 13 oktober neemt Amsterdam publiekelijk afscheid van de burgemeester.

U legde bloemen bij de ambtswoning en tekende condoleanceregisters, en op vrijdag 13 oktober kunt u afscheid nemen van de burgemeester in Het Concertgebouw. Iedereen krijgt de kans om langs de gesloten kist te lopen. Naast de kist staat een Amsterdamse erewacht.

Amsterdam rouwt

Op Zaterdag 14 oktober - voorafgaand aan de besloten herdenkingsbijeenkomst in Het Concertgebouw - luiden de Amsterdamse gemeentelijke klokkentorens van 12.50 tot 13.00 uur. Op zaterdag om 13.00 uur wordt in Amsterdam een minuut stilte gehouden. Ook het openbaar vervoer staat dan stil. De brandweerauto’s en politievoertuigen in Amsterdam zijn op vrijdag én zaterdag voorzien van een rouwlint.

Erewacht naast de kist

Tijdens het publieke afscheid op vrijdag in Het Concertgebouw staan vertegenwoordigers uit de ‘Amsterdamse samenleving’- groepen waar burgemeester Van der Laan een bijzondere band mee had - als erewacht naast de kist. Elk half uur nemen twee personen plaats naast de kist. Het zijn mensen uit de LHBTI gemeenschap, mensen van het Leger des Heils, de brandweer, handhaving, daklozen, politie, et cetera. Hieronder volgen een aantal reacties van mensen die op vrijdag de wacht vormen.

Drag Queen Jennifer Hopelezz (Richard Keldoulis):

“Ik vind het echt een enorme eer om zo de laatste eer te bewijzen aan burgemeester Van der Laan. Hij was erg betrokken bij de LHBTQI gemeenschap. Wat een aardige en hartelijke man. Ik heb hem een aantal keer persoonlijk ontmoet. Vlak na de aanslag in een gayclub in Florida afgelopen zomer, ontmoette ik hem weer met de organisatie van de Pride Amsterdam. Hij sprak toen geruststellende woorden over de zichtbare en onzichtbare veiligheid rondom de Pride. Zijn warme steun en inzet betekenden zó veel voor ons.”

Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam:

“In de afgelopen jaren werkte het Leger des Heils intensief samen met de burgemeester. Hij was een burgervader voor álle Amsterdammers, ook voor de meest kwetsbare. Wij vonden elkaar in pragmatische oplossingen, waarbij de burgemeester meer dan eens buiten de gebaande paden trad. De passie en daadkracht waarmee hij opkwam voor de zwakkeren in de samenleving, blijft ons altijd bij. Met het heengaan van de burgemeester verliezen we niet alleen een warm, integer en bewogen mens, maar ook een daadkrachtige beschermer van de dak- en thuislozen. We zijn hem zeer dankbaar voor alles wat hij betekend heeft en zullen hem ook ontzettend missen. In reactie op de laatste oproep van de burgemeester, beloven wij goed voor de stad te blijven zorgen, in het bijzonder voor de meest kwetsbare Amsterdammers.”

Manager Handhaving en Toezicht Karolien Vrolijk:

“De Burgemeester stond pal achter de Amsterdamse handhavers. Hij was trots op ons en droeg dit ook uit. Enkele dagen na een heftig incident waarbij handhaver Paul Reijns was betrokken, kwam hij op bezoek met een bos bloemen. Voor Paul heeft dat een bijzondere band met de burgemeester opgeleverd. Ronald Wolf vindt dat Van der Laan nooit een verschil in etnische achtergrond of geloofsovertuiging maakte. Dat merkte je heel goed in de Bijlmer, zei hij. Paul Reijns en Ronald Wolf vinden het een grote eer om vrijdag als erewacht onze burgemeester een laatste dienst te bewijzen. Ronald benadrukt ook dat hij het een eer vindt om dit namens de Surinaamse collega’s te doen.”

Jolanda Hogewind, directeur Calvijn College:

“De burgemeester was sterk bij onze school betrokken. In 2015 opende hij het nieuwe gebouw, en gaf hij ons een cadeau: ieder jaar een gastles van de burgemeester. Vorig jaar gaf hij een les over mediation. Ook na het gebeuren op het voetbalveld met Abdelhak Nouri deze zomer, dacht hij meteen aan het Calvijn College en de familie Nouri. Abdelhak ging bij ons naar school. De burgemeester steunde de familie Nouri en onze school. Dit vergeten wij nooit meer. Wij wensen de familie van de burgemeester, zijn vrouw en kinderen veel sterkte toe bij dit grote verlies. De leerlingen die bij de kist als ‘bode’ zullen optreden zijn: Amine Aitblal, en Ilias Raghibi. Zij kregen vorig jaar les van de burgemeester.”

Randell Thorpe, host en teamleider gastvrij en veilig Rembrandtplein:

“Het was 2 juli 2015, midden op het Rembrandtplein. Zal ik het vragen of toch maar niet, dacht ik. Ik vroeg het: een selfie met de burgemeester. Ondanks weinig tijd, ging meneer Van der Laan op de foto. Voor de overige cameraploegen was er geen tijd meer. De hosts van het Rembrandtplein zijn een paar jaar geleden gekomen om het uitgaansgebied gezellig en veilig te houden. Enkele dagen geleden zijn wij uitgeroepen als winnaar van de wel-zo-veilig award 2017. Deze award dragen wij op aan u, meneer van der Laan.

Lorraine Koorndijk, host en teamleider:

“In de burgemeester vond je alle elementen van onze stad terug. Wat mij altijd bij zal blijven is het plezier in zijn ogen. Geen moment twijfelde ik aan zijn liefde voor onze stad, haar inwoners en zijn beroep. Tot het eind was zijn lach oprecht en gaf hij 100 procent, ondanks dat hij wist dat het einde nabij was. Met liefde ben ik vrijdag uw erewacht.”

De gemeente Amsterdam wenst iedereen sterkte in de komende periode.