AMSTERDAM - Amsterdam Made reikt met trots keurmerken uit aan de Chocolatemakers, Dikhoeve, De Amsterdamsche Zeepfabriek, Eau d’Amsterdam en PieterSZoon. Zij hebben het Amsterdam Made keurmerk gekregen voor hun kwalitatief hoogwaardige producten die lokaal en duurzaam zijn gemaakt.

Amsterdam Made wil met het keurmerk de maakindustrie in de stad stimuleren. Een label dat staat voor kwalitatief hoogwaardige producten uit Amsterdam en omstreken, die bovendien creatief, innovatief en duurzaam zijn. Amsterdamse makers kunnen hun producten zelf aanmelden voor het kwaliteitslabel. Na een strenge selectie van de commissie worden iedere paar maanden de nieuwe keurmerken uitgereikt.

Chocolatemakers

Chocoladerepen van Chocolatemakers zijn verkrijgbaar bij meer dan honderdvijftig winkels in Nederland. In hun fabriek in Amsterdam-Noord maken ze chocolade van cacaobonen uit Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru, die ieder een unieke smaak geven aan de repen. Naast het maken van chocolade vervult Chocolatemakers ook een sociale rol. Ze werken samen met kleine coöperaties en voorzien de boeren van een eerlijk inkomen.

Dikhoeve

Boerderij Dikhoeve maakt al sinds 1740 ambachtelijke yoghurt en kaas. Dikhoeve heeft een mooie relatie met Brouwerij ’t IJ, waar ze het bierbostel (een eiwit- en energierijk restproduct) afnemen om de schapen mee te voeren. De schapen krijgen voedzaam eten, de brouwerij hoeft niets te verspillen en bierliefhebbers kunnen naast een Natte genieten van heerlijke witschimmelkaas.

De Amsterdamsche Zeepfabriek

In het zeepatelier in Amsterdam-Oost maakt De Amsterdamsche Zeepfabriek eerlijke, ambachtelijke zepen. Eigenaresse Toetsie Zwitserlood voorziet Amsterdammers hiermee niet alleen van een mooi product voor in de keuken of badkamer; ze biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek. Dit alles doen ze zonder het milieu tot last te zijn: bijna alle ingrediënten zijn biologisch, er wordt geen palmolie gebruikt en de zepen worden in gerecycled papier verpakt.

Eau d’Amsterdam

Elke wereldstad heeft z'n eigen boom. Parijs heeft platanen, Berlijn lindebomen en Amsterdam heeft de iep. Al vierhonderd jaar kleuren maar liefst 75.000 exemplaren de grachten groen. Gegrepen door de schoonheid hiervan bracht kunstenaarsduo Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands (Tijdmakers) Eau d'Amsterdam uit: een parfum dat de typische iepengeur bevat.

PieterSZoon

De zussen Jennifer en Cher Pietersz maken met hun bedrijf PieterSZoon in Haarlem leren tassen met de hand. Niet alleen ontwerpen ze zelf de fraaiste collecties; als een klant zelf een idee voor een tas heeft, dan kan dat ook gerealiseerd worden. In hun studio wordt vrijwel altijd met het principe less is more gewerkt, én met duurzame materialen.

Amsterdam Made

Amsterdam Made is naast een keurmerk een community platform ter promotie en ondersteuning van lokale makers in de metropoolregio Amsterdam. Het platform bestaat inmiddels uit ruim 200 ondernemers en bedrijven, variërend van start-ups tot gevestigde namen en van traditionele ambachtslieden tot eigentijdse ondernemers die bezig zijn met de nieuwste digitale productietechnieken. De missie van Amsterdam Made is het stimuleren van groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie in de Metropoolregio Amsterdam.