AMSTERDAM - Jaja! Het is weer zo ver. Zo tegen het eind van het jaar is het weer tijd om de balans op te maken. Hoe heeft Amsterdam het gedaan in 2016? We kunnen stellen: behoorlijk goed, getuige de ellenlange lijstjes waarin de stad veelvuldig in de top 10 scoorde (vooruit, soms eindigden we er nét buiten).

U bent benieuwd? Hieronder presenteren wij u: Van dé innovatiehoofdstad van Europa tot één van de beste biersteden, van de stad die zich het beste ontwikkelt als 'Age Friendly Cultural City' tot één van de vijf veiligste grote steden ter wereld. Kortom, Amsterdam in lijstjes.

1. Amsterdam is de innovatiehoofdstad van Europa

Amsterdam mag zich sinds april 2016 Europese hoofdstad van innovatie noemen: the iCapital. We focussen ons hierbij net als andere wereldsteden op de thema’s nieuwe economie, sociale innovatie, mobiliteit en circulaire economie.

2. De stad die zich het beste ontwikkelt als 'Age Friendly Cultural City'

We hebben met een gezamenlijk project van fotografiemuseum Foam en de OBA een prijs gewonnen voor de stad die zich het beste ontwikkelt als 'Age Friendly Cultural City'. De prijs werd uitgereikt door het fonds voor Cultuurparticipatie dat steden wil aanmoedigen om kunst- en cultuurbeleid voor ouderen te ontwikkelen.

3. People, planet, profit: Amsterdam op elfde plek

Amsterdam heeft een goede balans tussen mens, milieu en economie. Op de ranglijst van Sustainable Cities staan we op de 11e plaats. De ranglijst is gebaseerd op een onderzoek van Arcadis waarbij 100 wereldsteden zijn gerangschikt volgens hun prestaties op het gebied van people, planet en profit (mensen, milieu en opbrengst).

4. Amsterdam behoort tot de Global Elite 2016

We zijn één van de meest invloedrijke steden van de wereld. Dit blijkt uit de Global Cities Index (GCI) 2016 van ATKearney, het Amerikaanse consultancybedrijf dat wereldsteden rangschikt op huidige prestaties en toekomstpotentieel. Huidige prestaties worden gemeten op het gebied van zakelijk klimaat, menselijk kapitaal, politieke invloed, informatie en cultuur. Bij toekomstpotentieel wordt er gekeken naar persoonlijk welzijn, economie, innovatie en bestuur.

5. Het mooiste zwembad staat in Amsterdam Noord

Het Noorderparkbad is uitgeroepen tot het mooiste publieke zwembad ter wereld. Het zwembad opende in april vorig jaar als opvolger van het Floraparkbad, dat na veertig jaar werd gesloopt. Bij het nieuwe zwembad lag de focus op zichtbaar duurzaam en dat uit zich ook in de architectuur.

6. Amsterdam is één van de vijf veiligste grote steden ter wereld

We zijn één van de veiligste steden ter wereld volgens het onderzoek van krant The Economist. We zijn beoordeeld in de categorieën digitale veiligheid, gezondheid, infrastructuur en persoonlijke veiligheid. In Europa is alleen de Zweedse hoofdstad Stockholm veiliger.

7. De Ziggo Dome staat vijfde in de ranglijst van meest succesvolle concertzalen ter wereld

Ziggo Dome is dé poptempel van Nederland, en staat zelfs vijfde in de ranglijst van meest succesvolle concertzalen ter wereld. En daardoor kan het zomaar voorkomen dat je je favoriete artiest in de stad al shoppend tegenkomt.

8. Top 5 biersteden Europa

Uit onderzoek van National Geographic Traveler staat Amsterdam in top 5 om te bieren. Dat wist u natuurlijk allang. Proost!

9. Twee Amsterdamse winkelgebieden in de top 10 geëindigd

De vierde editie van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing heeft goed uitgepakt voor Amsterdam. Van de 558 onderzochte winkelgebieden, in 63 verschillende gemeenten, zijn maar liefst twee Amsterdamse winkelgebieden in de top 10 geëindigd.

10. In de top 5 'Excellente Evenementensteden'

We hebben, samen met vier andere steden met meer dan 100.000 inwoners, het predicaat 'Excellente Evenementensteden' uitgereikt gekregen. De jury ziet Excellente Evenementensteden als inspirerende voorbeelden voor andere steden.

Uiteraard zijn er nog veel meer lijstjes te vinden op het web - ook lijstjes waar je liever niet op staat. Waar vindt u Amsterdam in uitblinken?