Het Noorderparkbad in Amsterdam Noord is op de zwembadbeurs Piscine Global in Lyon uitgeroepen tot het mooiste publieke zwembad ter wereld.

De jury is vol lof over de architectuur: “dankzij de lichte en luchtige architectuur past het gemeentelijke zwembad perfect in zijn omgeving. De houten structuur verzacht de overgang tussen binnen en buiten en nodigt mensen uit het zacht golvende paviljoen, gesitueerd in het hart van het park, binnen te gaan."

Jury- en publieksprijs

In mei ontving het Noorderparkbad ook al de prijs voor het beste Amsterdamse gebouw van 2015: de Amsterdam Architectuur Prijs (A.A.P). Het zwembad met de golvende en ronde vormen werd hier als voorbeeld gezien voor de ontwikkeling die Amsterdam Noord doormaakt. En net als de vroegere badhuizen wil het Noorderparkbad ook een ontmoetingsplek zijn.

Duurzaamste zwembad van Nederland

Het nieuwe Noorderparkbad opende in april vorig jaar als opvolger van het Floraparkbad, dat na veertig jaar werd gesloopt. Bij het nieuwe zwembad lag de focus op zichtbaar duurzaam en dat uit zich ook in de architectuur. Het meest duurzame zwembad van Nederland loopt vloeiend over in het omringende park en het gebruikt minder leidingwater. Een ‘regengordijn’ aan de buitenkant zorgt ervoor dat het hemelwater wordt gerecycled in het bad, maar is vooral ook mooi, helemaal bij vorst als het wit wordt.