AMSTERDAM-Als je geen dak boven je hoofd hebt, is deze kou niet fijn. Spot u een dakloze op straat die wel wat warmte kan gebruiken? Wijs hem of haar dan op de winteropvang. Ron van Wifferen werkt voor de GGD en zet zich dagelijks in voor winteropvang voor daklozen in Amsterdam.

Ron van Wifferen is verpleegkundige met een achtergrond in de psychiatrie. Zeven jaar geleden ging hij voor de winteropvang aan de slag. De Amsterdamse winteropvang is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en instellingen voor maatschappelijke opvang zoals HVO-Querido, het Leger des Heils, De Volksbond en De Regenboog.

Lekkernijen voor de klanten

“De GGD bepaalt wie waar heen gaat”, vertelt Ron. ” Sinds vijf jaar is de winteropvang steeds op één locatie, in plaats van op verschillende plekken in de stad. Voor de buurt kan dat lastig zijn, want soms is er sprake van overlast. Maar bij klachten wordt in mijn ogen gelukkig goed gereageerd Rond de feestdagen ontvingen we ook allerlei lekkernijen voor de klanten.”

Voorkomen dat daklozen heen en weer pendelen

“Met mensen die zich melden bij de opvang voeren we intakegesprekken. We laten in principe iedereen toe, tenzij sprake is van aantoonbare binding met een ándere gemeente. Ook verwijzen we mensen soms naar de reguliere hulpverlening. Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam werken steeds meer samen. We stemmen de perioden op elkaar af en voorkomen zo dat daklozen tussen de steden heen en weer pendelen.”

Nauwelijks meer mensen op bankjes

“Ik vind het goed dat de winteropvang er is en ben trots op hoe het hier in Amsterdam is geregeld. Je ziet nauwelijks meer mensen op bankjes. Maar ik heb er een dubbel gevoel bij: wonen in een nachtopvang is niet goed voor een mens. Ik help waar ik kan door op straat mijn oren en ogen open te houden.”

Het volledige interview met Ron van Wifferen kunt u lezen in krant Amsterdam die eind januari bij u in de bus valt...

Aanmelden voor winteropvang

Winteropvang is bedoeld voor Amsterdamse dak- en thuislozen die zelf niet in staat zijn om onderdak te vinden tijdens de winter. Nog tot en met 30 maart 2017 - ongeacht de temperatuur - kunnen daklozen dagelijks vanaf 16.30 terecht bij de winteropvang in het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat nummer 6 in stadsdeel Zuid voor een gratis bed, een douche, een warme maaltijd en ontbijt.

Aanmelden voor de winteropvang kan tot en met 30 maart 2017 op maandag en donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur bij de screeningsbalie Bijzondere Doelgroepen aan de Jan van Galenstraat 323, ingang B. De GGD verzorgt op die locatie de centrale toegang tot de winteropvang en voert met iedereen een intakegesprek.