AMSTERDAM - Ledlampen zijn druk bezig om de wereld te veroveren. Conventionele verlichting wordt tegenwoordig al steeds minder vaak gekozen. De populariteit van LED groeit. Dat kan ook bijna niet anders. De technologie is door de jaren heen dusdanig veranderd, dat we inmiddels kunnen stellen dat er bijna geen betere lampen meer bestaan. Dat is niet altijd zo geweest. Toen LED pas werd geïntroduceerd, waren er echt nog wel een aantal grote nadelen aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de lampen enkel in wit, fel licht verkrijgbaar waren. Inmiddels is dat wel anders. LED is net zo sfeervol als conventionele verlichting, maar dan wel met een aantal grote voordelen.


Het aanbod neemt ook toe. Naast de ‘standaard’ ledlampen, zien we ook led spots en zelfs het kopen van een led bouwlamp is mogelijk. Kortom: er is voor ieder wat wils te vinden. Maar wat moet je weten voordat je led verlichting gaat kopen?

Let niet op de aanschafprijs

Stel, je staat voor een hele muur vol lampen. Van zowel conventionele verlichting als led verlichting. Waar kijk je dan naar? De meeste consumenten letten op de prijs. In dit geval moet je dat echter niet doen. De aanschafprijs vertelt namelijk weinig bij LED. Led verlichting is namelijk duidelijk duurder dan conventionele verlichting. Maar laat dit geen belemmering vormen.

Want hoewel de lamp duurder is, zal je hier op de lange termijn juist heel veel mee besparen. Dit komt met name doordat ledlampen efficiënter stroom om kunnen zetten naar licht. Hierdoor wordt er dus veel minder energie verbruikt om het beoogde resultaat te behalen. Als je alle lampen in huis vervangt voor LED, zal je dit dan ook zeker aan de energierekening gaan merken.

Daarnaast gaat een ledlamp veel langer mee. Met een gewone ledlamp doe je eenvoudig jaren. Zelfs als deze de hele dag zou branden. Een gloei- of halogeenlamp is na uiterlijk een jaartje wel opgebrand.

Verschillende mogelijkheden

Vroeger hadden lampen maar één kleur. Er was weinig keus. Je moest het doen met wat er aangeboden werd. Inmiddels is dat gelukkig wel anders. Ledlampen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt uit tal van kleuropties kiezen. Ontelbaar verschillende mogelijkheden om de sfeer in huis naar eigen hand te zetten. Er zijn zelfs lampen die tussentijds van kleur kunnen veranderen.

Naast de verschillende kleuropties zijn er ook heel veel verschillende manieren waarop deze lampen in huis verwerkt kunnen worden. Je kunt voor een gewone lamp kiezen maar ook bijvoorbeeld voor een ledstrip. Deze kan aan de muren worden bevestigd of onder meubels worden vastgemaakt. Zo vind je altijd iets wat past bij de ruimte.

Weet je niet goed welk licht je nodig hebt? Vraag dan om advies aan een expert en stel samen een lichtplan op.