AMSTERDAM - Johan en Mona wonen al jaren aan de Amstel, in de buurt van café Hesp en restaurant Girasol. De geboren en getogen Amsterdammers zien steeds meer op tegen de zomer.

De kade voor hun beider huis is uitgegroeid tot een soort festivalterrein, waar ze voorheen een stelletje troffen met een flesje wijn of een groepje mensen dat van het uitzicht genoot. “De omslag was in 2015”, vertelt Johan. “Opeens werd het hier verschrikkelijk druk, met tot wel 38 boten en bootjes die hier aanleggen, soms zes rijen dik. Drank, gettoblasters en barbecues mee.” Mona: “Dat mensen hier rustig komen genieten, vinden we leuk. Maar als nu het mooie weer aanbreekt, zitten we maandenlang bijna elke avond en nacht in de barbecuewalmen en de herrie.”

Ramen gesloten

Het zijn beslist geen beroepsklagers, maar na twee jaar nauwelijks rust bij mooi weer, zit het ze hoog. Mona: “Het probleem is vooral dat mensen er totaal geen rekening mee houden dat hier mensen wónen. Een buurvrouw heeft alleen aan de voorkant ramen. Die moet ze met warm weer gesloten houden. Andere buren hebben onlangs hun huis verbouwd, zodat hun zoontje aan de achterkant kan slapen.”

Fietsen en plassen

Niet alleen het lawaai en de rookwalmen zijn een probleem, ook het aantal fietsen dat overal tegenaan gekwakt wordt. “Je komt soms bijna je deur niet meer uit. Tegen mijn moeders scootmobiel stond laatst zelfs een fiets geparkeerd”, vertelt Mona. Om nog maar te zwijgen over het gebral en het geschreeuw. En het plassen. “Jongens doen dat tegen deuren, ramen en scooters, meisjes - groepsgewijs - tussen de auto’s.”

Asociaal

Ook lijkt het gewoon om poedelnaakt de Amstel in te springen. “Drank maakt dat mensen zich totaal asociaal gaan gedragen. Aanspreken helpt niets. Een grote bek kun je krijgen”, zegt Johan. Hun hoop is gevestigd op de gemeente, maar dat vertrouwen wordt op de proef gesteld. Mona: “Wat wij vragen, is of er een paar weken lang gehandhaafd kan worden op het aanleggen van boten. Dat mag hier namelijk helemaal niet.”

Gebiedsmakelaar Wouter Stoeken:

“Het stadsdeel heeft het probleem in het vizier en we zijn blij met mensen als Johan en Mona, die ons blijven informeren met mails, foto’s en filmpjes. De druk op de publieke ruimte in de stad is in een paar jaar tijd geëxplodeerd. In het centrum is de overlast nu wel doorgedrongen: daar zijn veel handhavers actief die snel ter plaatse kunnen zijn na een melding. Deze plek ligt tegen het centrum aan. Hier ook handhavers inzetten gebeurt al, maar het aantal handhavers is beperkt. Met flyers wijzen we bewoners erop hoe en waar ze kunnen melden. Door die meldingen kunnen we gericht ingrijpen. Het gedrag van de overlastgevers proberen we te beïnvloeden met borden met gedragsregels. Het is uitproberen of het werkt. De samenwerking met bewoners is cruciaal, ook voor een ‘oplossing’ op langere termijn.”