AMSTERDAM - Wanneer je ondernemer bent, schakel je het liefst geen incassobureau of gerechtsdeurwaarder in. Het is veel gedoe en het beïnvloedt de relatie tussen jou en de klant. Hoewel je in je recht staat en de klant betaalt de rekening niet, wil je door deze stap liever geen klant verliezen. Maar wanneer mag je als ondernemer eigenlijk een incassobureau of deurwaarder inschakelen? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?

Zowel een deurwaarder als een incassobureau zijn er om jou te helpen met je openstaande vordering(en). Ze helpen je namelijk beide om de vordering te laten betalen door de klant. Toch zijn de rechten van een incassobureau vergelijkbaar met die van jou als schuldeiser.

Een gerechtsdeurwaarder is daarentegen wél bevoegd om meer verdere stappen tegen de schuldenaar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het uitoefenen van bepaalde ambtshandelingen. Een deurwaarder is iemand die je kan helpen om een incasso of dagvaarding uit te voeren. De volledige en officiële benaming is een gerechtsdeurwaarder. Dit omdat het een door de Kroon benoemde ambtenaar is. Ze hebben op deze manier toegang tot belangrijke overheidsregisters, zoals de gemeentelijke administratie, persoonsgegevens en het UWV.

Wanneer mag je een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen?
Je mag op elk gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kun je een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat een bepaalde factuur is voldaan. Een incassobureau of gerechtsdeurwaarder gaan vanaf dat moment werkzaamheden uitvoeren om jouw factuur alsnog betaald te krijgen. Ook kun je hiervoor eventueel een ondernemingsrecht advocaat inschakelen.

Denk daarbij aan telefonisch of schriftelijk herinneren of aanmanen. Omdat incassobureaus en gerechtsdeurwaarders veel ervaring hebben met incasseren, weten zij vaak de juiste toon te hanteren. Daardoor zullen de nog openstaande facturen sneller worden voldaan dan wanneer je hier zelf mee aan de slag gaat. Daarnaast scheelt het jou ook een hoop werk die je liever in je onderneming stopt.

Incassokosten mag je daarentegen pas in rekening (laten) brengen als de debiteur in verzuim is. Daarom adviseren wij je ook om altijd, voordat je de vordering uit handen geeft, eerst een debiteur schriftelijk op de hoogte te stellen. Als je zaken doet met consumenten ben je dit zelfs verplicht.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een incassopartner?
Tijd om een keuze te maken. Wellicht is het goed om hierbij te weten dat iedereen zomaar een incassobureau kan beginnen, zonder te voldoen aan vestigingseisen en verplichte kwaliteits- en bijscholingseisen. Voor gerechtsdeurwaarders gelden deze eisen wel. Incassobureaus zijn, in tegenstelling tot gerechtsdeurwaarders, ook niet onderhevig aan officieel toezicht en tuchtrecht.

Wij adviseren daarom om kritisch en alert te zijn bij de selectie van jouw incassopartner. Een onbetrouwbare of te agressieve incassopartner kan ook jullie eigen reputatie schaden.

Nu je weet waar je recht op hebt en waar je op moet letten, willen wij je in ieder geval veel succes wensen in de zoektocht naar een juiste incassopartner!