AMSTERDAM - In het kader van de jaarlijkse Fashionweek, was er zondag 16 juli een ‘circulaire modeshow’. Zes modeontwerpers maakten nieuwe items van weggegooide Koningsdagskleding. En dat leverde aparte creaties én bewustwording op.

Afgestudeerde ontwerpers van de Gerrit Rietveld Academie en het Amsterdam Fashion Insitute maakten voor de fashionshow nieuwe creaties van gebruikte kleding. De items werden verzameld tijdens de vrijmarkten van Koningsdag dit jaar. Kleding die niet werd verkocht en bestemming vuilnisbak had, werd verzameld en verwerkt tot nieuwe designs.

Ontwerpster Sarah vertelt

Ontwerpster Sarah Mayer vertelt: “Het was interessant om met kleding te werken waar maar één stuk van is. Daar moet je het dan mee doen. Een uniek item dus waar je zorgvuldig mee omgaat. Het verbaasde mij hoeveel ‘goede kleding’ was afgedankt. En slaapzakken ook. Van een slaapzak maakte ik een jas, een jeans verfde ik zwart en versierde ik met ritsen. Een simpel wit T-shirt voorzag ik van borduurwerk. Mensen gooien wel erg gemakkelijk kleding weg. Ik zou zeggen: loop je kast na en wees eens creatief.”

Circular fashion

De circular fashionshow is onderdeel van de campagne ‘Amsterdam maakt er wat van'. De campagne is bedoeld om mensen bewuster te maken: van afgedankte kleding, kun je nog heel wat maken. Iets véél originelers ook. De campagne valt onder het Aanvalsplan Schoon Amsterdam 2017. Hierin staan tien maatregelen om Amsterdam schoner te maken. Een schone stad kenmerkt zich wel door meer vuilnisbakken en bezems, maar vooral ook door bewuste bewoners.

Meer lezen?

Als we zorgvuldig met ons afval omgaan, kunnen we van goed gescheiden afval nog veel meer nieuwe dingen maken. Gescheiden glas, textiel, papier en plastic zijn grondstoffen voor de meest uiteenlopende dingen.

www.amsterdam.nl/maakterwatvan

www.amsterdam.nl/schoon

Fashionweek Amsterdam