HERSELT - Op 17 december verscheen bij Willems Uitgevers het boek ‘Achter de maan en de sterren’ van Anne-Marie Hooyberghs. ‘Achter de maan en de sterren’ is weliswaar een roman, maar gebaseerd op ware feiten. Het vertelt het verhaal over de jonge Samir, vluchteling uit Afghanistan.


Het verhaal van de jonge Samir is zeker niet uniek en geeft een prachtig, maar oh zo schrijnend beeld van mensen op de vlucht. Extra aangrijpend omdat het in ‘Achter de maan en de sterren’ een hele jonge jongen betreft, maar ook dat is beslist niet uniek. Zovelen kinderen zijn op de vlucht, ontheemd en bang. Dat alles maakt dit boek bijzonder actueel en relevant.

In ‘Achter de maan en de sterren’ neemt het leven van Samir een onzekere wending. Wanneer het huis waar zijn wieg stond, hem ziek maakt en de oorlog zijn geboorteland in stukken scheurt, is er maar één oplossing om aan deze ellende te ontkomen. Vluchten!

Als hij elf jaar is vlucht hij van Afghanistan naar Engeland. Een kind nog dat zich geen voorstelling kan maken wat een reis via een smokkelaarsroute met zich meebrengt. Hij reist samen met zijn volwassen neef Omer, maar deze heeft zijn handen vol met andere zaken en hij vindt Samir al vlug een lastpak. Naarmate de dagen verstrijken, laat hij het kind meer en meer aan zijn lot over. Samir doet al het mogelijke om zich als een volwassenen te gedragen, maar zijn benen zijn korter, zijn uitputting groter en zijn mensenkennis naïef en met een kinderlijke onschuld.

Het lukt hem niet om in Engeland te geraken. Hij wordt als een uitgeputte, uitgehongerde en voor het leven getekende jongen in Nederland van de trein geplukt.

Zonder ook maar ergens de emoties te overdrijven, raakt Hooyberghs tot op het bot met haar verhaal en zal van heel wat lezers de ogen openen. De harde waarheid kennen wij namelijk maar deels.

Auteur

Anne-Marie Hooyberghs (1954) is auteur en kunstschilder. Na een loopbaan van elf jaar als laborante gaf ze haar werk op om les te kunnen volgen aan de Academie voor Beelden Kunsten in Herentals. De schilderkunst was altijd haar passie geweest. Schilderen was blijkbaar niet genoeg. Het schrijven bleek haar tweede passie, want er zaten zoveel verhalen in haar hoofd. Haar debuutroman is uitgegeven in 1995. Ondertussen zijn er zesentwintig romans, vier jeugdboeken en enkele korte verhalen verschenen.

Boekinformatie

‘Achter de maan en de sterren’ wordt, als 250 pagina’s’ tellende paperback, uitgegeven door Willems Uitgevers. Het ISBN luidt: 9789493306202 en het kost € 18,00. ‘Achter de maan en de sterren’ is overal te bestellen, onder meer via https://boeken.cafe/boek/achter-de-maan-en-de-sterren/