Merel en Thomas, een stel uit de Jordaan, besloten een paar maanden een statushouder in huis te nemen. Anas uit Syrië meldde zich aan. Hoe kwamen ze op het idee? En hoe ging het?

Merel en Thomas wonen samen in de Jordaan. Merel: “Ik las een artikel over de vele vluchtelingenkinderen die zonder begeleiding in Europa zwerven. Thomas en ik hadden het er toen al over of we een van die kinderen in huis zouden willen nemen. Een paar maanden later kwam ik op een bijeenkomst van Humanity in Action. Maja Grcic van Takecarebnb gaf een presentatie. Daarna waren we er snel uit. Het enige verschil is dat Takecarebnb bedoeld is voor volwassenen.”

De organisatie Takecarebnb maakt het mogelijk dat statushouders tijdelijk bij gastgezinnen logeren. Het verblijf mag maximaal drie maanden duren. Thomas: “We hadden een kamer als kantoor ingericht, maar meestal werkten we toch in de huiskamer. Dus de ruimte hadden we beschikbaar. Het voordeel van Takecarebnb is verder dat er vangnetten zijn, mocht het op een of andere manier mis gaan. Het feit dat zowel Anas als wij hier vrijwillig voor gekozen hebben, maakt de slagingskans natuurlijk groot.”

Anas meldde zich aan bij Takecarebnb zodra hij zijn verblijfsstatus kreeg. “Ik vond het asielzoekerscentrum geen fijne plek om lang te verblijven. En het leek me leuk om meer te weten te komen over hoe mensen hier in Nederland leven.” Na een matchingsprocedure en een kennismaking verbleef Anas eerst 48 uur bij Thomas en Merel, om te zien hoe het was. Dat beviel goed. Anas: “Ik voelde me meteen thuis.” Thomas: “Ik vond het indrukwekkend hoe gemotiveerd hij was. Hij was gevlucht. Zijn vrouw en twee kinderen zaten nog in Syrië. Toch was hij hoopvol en positief bezig om alles in gereedheid te brengen voor als zijn familie hier zou komen.”

Anas: “Het was een verrijkende ervaring om bij Thomas en Merel te wonen. Door hen heb ik bovendien ook weer andere fantastische mensen leren kennen en gezien hoeveel mensen iets willen doen om anderen te helpen.” Thomas: “Ik zou het iedereen aanraden. We hebben nog steeds veel contact en waren er zelfs bij toen Anas werd herenigd met zijn vrouw en twee kinderen.” Merel: “Je geeft een klein beetje privacy op, maar krijgt er ontzettend veel liefde en vriendschap voor terug.”