AMSTERDAM - Bedrijven die gebruik willen maken van een zakelijk krediet hebben de keuze uit meerdere mogelijkheden. Het is belangrijk om voldoende vooronderzoek te doen naar de opties die passen bij de zakelijke financiën, bij het doeleinde en bijvoorbeeld de gewenste looptijd van het zakelijk bedrijfskrediet. Welke aandachtspunten spelen hierin een rol. Wij geven inzicht in een aantal belangrijke aandachtspunten.

De specifieke rentevoet en de kosten

Het kan verleidelijk zijn om enkel te kijken naar de rentevoet van een zakelijk krediet, maar het is belangrijk om vooral te kijken naar de combinatie van de rentevoet en de kosten. Het kan namelijk zo zijn dat de rentevoet laag ligt, maar de extra kosten hoger dan gemiddeld liggen. Hierdoor kun je alsnog duurder uit zijn met een lage rentevoet dan met een hogere rentevoet en lagere extra kosten. Kijk dus altijd naar de totale kosten van het zakelijk krediet, dus de rentevoet en de bijkomende kosten, om vast te stellen wat de totale kosten van het krediet zijn.

De looptijd en flexibiliteit in de looptijd

Op de eerste plaats is het goed om vast te stellen wat de beste looptijd is. Je kunt een zakelijk krediet afsluiten voor diverse looptijden en het is belangrijk dat de looptijd aansluit bij jouw specifieke behoeften. Kies je voor een relatief korte looptijd, dan betekent dit in de meeste gevallen dat de maandelijkse aflossing hoger is. Hier staat tegenover dat de totale kosten voor het zakelijk krediet vaak lager zijn dan wanneer je kiest voor een langere looptijd. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om te kijken naar flexibiliteit in de looptijd en aflossingen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een groter bedrag per maand af te lossen als je dit beschikbaar hebt? Verandert je bedrijfssituatie, dan kan het zijn dat je extra af kunt lossen. Deze mogelijkheid moet er wel zijn.

Het soort zakelijk krediet

Zakelijke bedrijfskredieten zijn in verschillende varianten beschikbaar. Eén van de meest voorkomende soorten is factoring, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld de rekening-courantkredieten. Elke soort heeft eigen kenmerken en eigenschappen, en daarmee ook eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed te kijken naar welke soort zakelijk krediet het best bij jouw situatie past. Uiteraard is het aansluitend belangrijk om te letten op de bijbehorende garanties en voorwaarden.

Een betrouwbare kredietverstrekker

Tot slot is het goed om de kredietverstrekker heel bewust te kiezen. Elke partij hanteert andere voorwaarden, waaronder ook andere eisen voor het geven van akkoord op de aanvraag. Het is altijd goed om eerst wat beoordelingen van andere klanten over de kredietverstrekker te lezen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de kwaliteit en service. In alle gevallen is het belangrijk dat een kredietverstrekker goed bij jou en je bedrijf past. Je wilt kiezen voor een ervaren partij die vooral bekend staat om het bieden van een eerlijke service en passende ondersteuning wanneer dit noodzakelijk is. Controleer daarom altijd ervaringen van mensen die eerder gebruik hebben gemaakt van de dienstverlening van de betreffende kredietverstrekker.