AMSTERDAM - De zomer komt er weer aan, en dus vullen de grachten zich met boten. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van het water kunnen genieten, moet de situatie op de grachten goed worden bekeken.

De belangrijkste feiten over het gebruik van de grachten staan in de grachtenmonitor, die vrijdag 12 mei verschijnt.

De gracht als openluchtzwembad

Ooit deden de grachten nog dienst als riool, maar  tegenwoordig is de waterkwaliteit zeer hoog. In 2016 scoorde het water een 7,6. Het water is nog nooit zo schoon geweest.

Weggesleept

Wie op de Amsterdamse grachten wil varen met een eigen bootje, moet een binnenhavengeld-vignet op het vaartuig plakken. Boten zonder vignet worden weggesleept. In 2014 gebeurde dit maar liefst 505 keer, in 2016 zijn nog maar 49 boten weggesleept. Een spectaculaire afname.

Overlast

Hoewel er de afgelopen jaren niet meer gevaren wordt, neemt het aantal meldingen sterk toe. In 2016 kwamen er 87 procent meer meldingen binnen dan twee jaar eerder. Het grootste deel van de overlastmeldingen over boten ging over geluid: 765 meldingen over geluidsoverlast. In 305 gevallen voer een boot te snel.

Strikes

Sinds 2016 werkt Amsterdam met het ‘three strikes out’- principe voor reders op het gebied van geluidsoverlast, te snel varen en veiligheid. Na drie waarschuwingen kan een reder de vergunning kwijtraken. In het hele jaar zijn maar 9 strikes uitgedeeld, allemaal eerste waarschuwingen. De maatregel werkt dus preventief.