AMSTERDAM - Niet iedereen heeft de tijd of het geld voor een volledige make-over van de woonkamer. Gelukkig zijn er creatieve manieren waarop je kleur kunt gebruiken om je ruimte op te frissen. Zo voelt het bijna alsof je je woonkamer helemaal opnieuw hebt ingericht. Dit zijn zeven manieren om je woonkamer meer kleur te geven:

1. Leg een paar kleurrijke kussens op de bank

Kussens zijn een perfecte manier om kleur toe te voegen aan je woonkamer. Kies effen kussens voor een bank met een patroon of combineer kussens met verschillende patronen op een effen bank voor een eclectische uitstraling.

2. Kleurig vloerkleed

Een vloerkleed maakt de uitstraling van een kamer zachter en gezelliger. Een opvallend vloerkleed dat strategisch voor een stoel of onder een salontafel ligt, voegt ook kleur en textuur toe. Kies een vloerkleed in een contrasterende kleur.

3. Schilder één muur

Voeg een vleugje kleur toe door één muur van je woonkamer te schilderen in een kleur die contrasteert met de andere kleuren in de ruimte. Of ga voor een subtiel accent door de muur in een kleur uit dezelfde kleurenfamilie te schilderen, maar dan een tint donkerder of een aangrenzende kleur. Kies een kleine muur voor een speels accent of een grotere muur die opvalt.

4. Zet een nieuwe lamp neer

Met een lamp kun je op twee manieren kleur toevoegen aan je woonkamer. Ten eerste met een gekleurde lampenkap en ten tweede met gekleurde peertjes. Ontwerp bijvoorbeeld je eigen lamp met restjes gekleurde stof. Een gemakkelijke manier om met verlichting meer kleur in je woonkamer te brengen, is met gekleurde ledstrips onder een kastenwand of langs het plafond.

5. Bekleed stoelen opnieuw

Een stoelkussen opnieuw bekleden is gemakkelijker dan je denkt. Begin met een kleine bijzetstoel die wel een boost kan gebruiken. Verwijder de oude stof en bekleed de stoel opnieuw in een kleurrijke stof.

6. Voeg kunst toe

Eén groot en kleurrijk kunstwerk in de woonkamer verlevendigt de ruimte. Hetzelfde effect krijg je met een aantal kleurrijke foto's. Gebruik schilderij ophangsystemen om de werken op een stijlvolle manier aan de wand of het plafond te bevestigen.

7. Geef een kast een likje verf

Neem een saaie boeken- of ladenkast en gebruik verf om er een kunstwerk van te maken. Er zijn verschillende manieren om een kast te schilderen. Schilder de hele kast in één kleur of elke plank in een andere kleur. Je kunt ook de binnen- en buitenkant in twee contrasterende kleuren schilderen of alleen de achterwand schilderen. Gebruik boeken met felle kaften en decoratieve voorwerpen om nog meer kleur aan je boekenkast toe te voegen.