AMSTERDAM - Amsterdam staat bekend om zijn prachtige grachtenpanden en bruisende sfeer, maar voor veel bewoners betekent wonen in de stad ook leven met beperkte ruimte. Toch hoeft een klein balkon geen belemmering te zijn om een gezellig plekje te maken. Met wat creativiteit en wat handige tips kun je jouw dakterras Amsterdam omtoveren tot een fijne plek van rust en gezelligheid. Hier zijn zes manieren om een Amsterdam balkon aan te kleden. Ben je ook op zoek naar inspiratie? Lees dan zeker even verder!

Een groene tuin

Ten eerste kun je je eigen groene tuin maken. Je eigen groenten en kruiden kweken is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de stad. Het is een leuke activiteit die je dichter bij de natuur brengt. Trouwens, verser dan groenten van je eigen balkon of dakterras kan bijna niet. Je buren krijgen ook nog eens wat moois te zien en misschien willen ze zelf ook wel beginnen met tuinieren. Met een groen balkon maak je de stad ook meer biodivers. Als je bloeiende planten hebt, trek je bijen, vlinders en hommels aan. Deze insecten zijn weer nodig voor het bestuiven van planten.

Begin bij de basis

Kies allereerst meubels die handig zijn en niet te veel plek innemen. Denk aan opklapbare stoelen of een kleine bistroset. Als je eerst de grote dingen neerzet, zie je daarna makkelijk hoeveel plek je nog hebt voor leuke extraatjes.

Werk in de hoogte

Ook al is je balkon misschien niet zo groot, weet dat je ook de hoogte in kunt werken. Gebruik de muren en zelfs het plafond. Verticaal tuinieren betekent dat je planten boven elkaar zet in plaats van naast elkaar. Dit is echt helemaal in en is vooral handig als je wat groen wilt, maar niet veel plek hebt. Wil je het extra gezellig maken? Hang dan wat waxinelichtjeshouders, kleine lampjes of een vogelhuisje op. Vooral een vogelhuisje is leuk om wat leven op je balkon aan te trekken.

Gebruik speciale balkonaccessoires

Tegenwoordig kun je allerlei toffe spulletjes vinden die perfect zijn voor kleine balkons. Zo is er de balkonbar, die je aan de reling vastmaakt en zo extra plek maakt voor een mooie bar of tafeltje. Heb je een betonnen balkon? Laat dan eventueel betonrot herstellen in het geval het beschadigd is voordat je verder gaat. En met hangende plantenbakken of lampen aan de muur gebruik je ook de ruimte omhoog heel goed.

Maak gebruik van wieltjes

Wil je je balkon vaak anders inrichten of geef je wel eens een feestje? Ga dan voor meubels op wieltjes. Zo kun je alles makkelijk verschuiven. Hangstoelen zien er niet alleen chic uit, maar laten je balkon ook groter lijken.

Maak gebruik van kussens en verlichting

Voor een gezellig balkon zijn kussens en goede verlichting echt onmisbaar. Ga voor zachte kussens in leuke kleuren en patronen om een gezellig hoekje te maken. Met mooie verlichting, denk aan lantaarns of hanglampen, maak je het helemaal sfeervol en gezellig. Dit is ideaal om 's avonds lekker te ontspannen. Je kunt zelfs kiezen voor een leuk tuinkleed of vloerkleed. Hoe ga jij het aanpakken?