AMSTERDAM - Dit artikel moet eigenlijk met een felicitatie beginnen. Je overweegt namelijk om te verhuizen naar de mooiste stad van het land, die ook nog het meest te bieden heeft. In Amsterdam gebeurt het nu eenmaal, cultureel, culinair en op economisch vlak. De stad heeft een grote aantrekkingskracht op inwoners en toeristen en het is er altijd gezellig druk. Daar ga jij deel van uitmaken. Voordat het zover is, is er nog wel het een en ander te weten. In dit artikel vind je handige en leuke weetjes over wonen en leven in Amsterdam.


Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Wil je een huis kopen in Amsterdam, dan is een aankoopmakelaar eigenlijk onmisbaar. Op Funda kun je makkelijk het vrijwel complete aanbod bekijken. Alleen begint de ellende dan pas. Als een huis op Funda staat, is het vaak al verkocht. Zo snel kan het gaan. En niet alleen dat. Een huis kopen in Amsterdam is duur. De huizenprijzen zijn weliswaar iets minder hoog geworden, ze kunnen nog altijd door het dak gaan. Een aankoopmakelaar in Amsterdam weet de rust te bewaren, zodat je geen absurd hoog bod hoeft te doen. Hij kent de markt, weet waar op gelet moet worden en zorgt ervoor dat jij het meeste uit je geld kunt halen.

Breng je financiële plaatje goed in kaart

Wonen in Amsterdam is niet goedkoop. Dan gaat het vooral om de woonlasten, maar ook om belastingen, verzekeringen en dagelijkse benodigdheden zoals boodschappen en een parkeervergunning. Voordat je de stap naar de hoofdstad zet, is het slim om je financiële plaatje in kaart te brengen. Dit hoef je zeker niet zelf te doen. Gespecialiseerde bedrijven zoals Excellent Finance kunnen je daarbij helpen. Ze zijn experts in onder meer hypotheken en financieel advies. Zo voorkom je dat je een financieel onhaalbare stap zet.

Omarm de drukte

Waar je ook woont in Amsterdam, het is anders dan een huis op het platteland of enige andere stad in Nederland. Eigenlijk is het overal druk. Nu kun je twee dingen doen: de drukte verfoeien of deze omarmen. Als je nu al aan de eerste optie denkt, kun je beter meteen een streep door de verhuizing trekken. Dan gaat het hem niet worden. De drukte is een van de charmes van Amsterdam. Allerlei culturen die met elkaar leven en een kakofonie aan geluid produceren. Heerlijk toch?

Kom op een week op verkenning

Amsterdam leer je pas echt kennen als je er woont. Als je ergens een weekend bent, is het bijna altijd leuk. Nu kun je moeilijk een proefperiode van een maand inlassen, maar als je een week in Amsterdam verblijft, komt het al een beetje in de buurt van wonen. Probeer tijdens die week zoveel mogelijk naar locals te luisteren. Zij kennen de mooie plekjes. De Dam weet iedere toerist ook wel te vinden.

Niks is in beton gegoten

Figuurlijk dan, want in Amsterdam is er juist veel van beton. Maar in dit verband wordt bedoeld dat je er niet te veel druk op moet leggen. Probeer het gewoon om in Amsterdam te aarden. Lukt het, dan lukt het en zo niet dan niet. Dan pak je je boeltje weer in.