AMSTERDAM - We worden ons steeds bewuster van de invloed die we hebben op onze omgeving. Zo ook op onze woonomgeving. In dit artikel geven we tips hoe jij kan meedragen aan een groenere woonomgeving. Van het plaatsen van zonnepanelen tot aan het kopen van dakpannen.


Vogelwering zonnepanelen

Een van de manieren om een groenere woonomgeving te creëren, is door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Hiermee wek je je eigen energie op en draag je bij aan een duurzamere wereld. Maar er is één nadeel: vogels zien deze panelen als een perfecte plek om op te landen en nesten te bouwen. Dit kan leiden tot beschadiging van de panelen en verminderde energieopbrengst. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen. Zo kan je kiezen voor vogelwering zonnepanelen, deze zijn van hoge kwaliteit en gemaakt van gerecycled kunststof. Hierdoor gaan ze extra lang mee!

Goede dakpannen aanschaffen

Een dak is niet alleen functioneel, maar kan ook bijdragen aan een groenere woonomgeving. Zo kan je bijvoorbeeld dakpannen kopen met een groen dak. Dit betekent dat er planten op het dak groeien. Dit heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het voor een betere isolatie van je huis, waardoor je energie bespaart. Daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit in je woonomgeving. Als je dakpannen gaat kopen, zijn er verschillende opties. Zo kan je kiezen voor dakpannen van klei of beton. Klei dakpannen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Betonnen dakpannen zijn goedkoper, maar hebben een kortere levensduur. Daarnaast kan je ook kiezen voor dakpannen van gerecycled materiaal. Hiermee draag je bij aan een circulaire economie.

Regenwater opvangen

Een andere manier om bij te dragen aan een groenere woonomgeving is door regenwater op te vangen. Dit kan door middel van een regenton of een speciaal regenwatersysteem. Het opgevangen water kan gebruikt worden voor het besproeien van de tuin, het wassen van de auto of het doorspoelen van het toilet. Hierdoor bespaar je niet alleen op drinkwater, maar draag je ook bij aan een betere waterhuishouding in de stad.

Een groene tuin

Een groene tuin draagt bij aan een groenere woonomgeving. Zo zorgen planten en bomen voor meer zuurstof en een betere luchtkwaliteit. Daarnaast bieden ze onderdak aan vogels, insecten en andere dieren. Als je een groene tuin wil creëren, zijn er verschillende opties. Zo kan je kiezen voor planten die veel nectar produceren, zodat bijen en vlinders hierop afkomen. Ook kan je kiezen voor een boom die schaduw biedt in de zomer en in de winter de zon doorlaat.