AMSTERDAM - Amsterdam leent zich goed voor een fijne wandeling. Dit zijn tien redenen om vaker de wandelschoenen aan te trekken en de stad in te gaan voor een tour te voet:

1. Mooie stad


Amsterdam is een prachtige stad die je te voet prima kunt ontdekken. De monumentale gebouwen, musea en parken zijn op loopafstand van elkaar. Je kunt ook gemakkelijk een tram nemen als je een ander stukje van de stad wil ontdekken.

2. Vrijwel iedereen kan het doen


Wandelen is een laagdrempelige manier van bewegen die voor vrijwel iedereen is weggelegd die enigszins goed ter been is. Je kunt op je eigen tijd en je eigen tempo wandelen door de stad en je hebt enkel een paar fijne wandelschoenen nodig.

3. Je werkt aan voldoende vitamine D


Als je op een zonnige zomerse dag door de stad wandelt en daarbij een lekker kleurtje krijgt, is dat een teken dat je lichaam vitamine D aan het aanmaken is. Je lijf kan dat namelijk zelf doen op basis van zonlicht.

Vitamine D is onder andere belangrijk voor je weerstand. Je lichaam kan de vitamine opslaan, zodat je er een tijdje op kunt teren als het zonlicht minder wordt in de herfst en winter. Als je niet voldoende vitamine D tot je beschikking hebt, kun je een supplement met deze vitamine nemen.

Je vindt vitamine D ook in een aantal voedingsmiddelen, maar meestal slechts in kleine hoeveelheden.

4. Voor een gezond gewicht

Naast gezonde voeding draagt wandelen bij aan een gezond gewicht. Als je enige tijd op een middelhoog tempo beweegt, gebruikt je lichaam namelijk opgeslagen bloedsuiker en lichaamsvet om je lichaam van brandstof te voorzien.

Ook verbrand je met wandelen calorieën en bouw je spieren op. Dit laatste helpt mee om meer calorieën te verbranden.

5. Meer uithoudingsvermogen

Om je uithoudingsvermogen met wandelen te verbeteren, wandel je het beste op een stevig tempo. Je kunt dan nog praten, maar niet zingen. Je ademhaling en hartslag versnellen en je kunt een beetje buiten adem raken.

6. Voor sterke spieren

Tijdens het wandelen gebruik je behoorlijk wat spieren. Dit helpt om deze weefsels sterk en in vorm te houden.

7. Gunstig voor je hart en bloedvaten

Tijdens een stevige wandeling gaat je hartslag omhoog en wordt je bloed goed rondgepompt door je lichaam. Je hart moet flink werken en dat versterkt deze spier.

8. Het is gratis

Tenzij je met een betaalde rondwandeling meegaat door Amsterdam, kost het wandelen door deze mooie stad je niets. Op je wandeling kun je genieten van monumentale gebouwen, mooie parken en de gezellige sfeer in de stad. Of het nu hoogzomer is en de terrasjes vol zitten of dat het midwinter is en overal lichtjes zijn.

Zelfs op een regenachtige grauwe of koude dag kun je – als je goed bent ingepakt – vanuit je warme jas genieten van de frisse lucht, de vogels op het plein of in de gracht en de wind die de bladeren laat opwaaien en de vlaggen van de boten laat klapperen.

9. Goed voor je botten

De vitamine D die je lichaam aanmaakt uit het zonlicht dat je opvangt tijdens een wandeling, is goed voor je botten. Ook het wandelen zelf stimuleert je beenderen om nieuw botweefsel aan te maken. Zo werk je tijdens een wandeling aan sterke botten en een goede botdichtheid.

Als je de gezondheid van je botten nog extra wil ondersteunen, kun je dat doen met het beste collageen poeder. Vanaf 45 jaar is het voor vrouwen daarnaast van belang om calcium te slikken voor de botgezondheid.

10. Het zorgt voor ontspanning

Wandelen is één van de beste manieren om te ontspannen. Daarvoor kun je het beste rustige plekjes in Amsterdam opzoeken, zoals een park of het Amsterdamse bos. Ook al kunnen deze plaatsen in het weekend behoorlijk druk zijn.