AMSTERDAM/HOOFDDORP - De politie heeft donderdag 12 november 2020 zeven personen aangehouden die worden verdacht van de handel in verdovende middelen en witwassen. De mannen zijn in de leeftijd tussen 29 en 55 jaar. Naast de aanhoudingen namen agenten grote hoeveelheden verdovende middelen, ruim 80.000 euro en drie auto’s in beslag.

De zaak kwam aan het licht nadat agenten drie personen in Amsterdam controleerden. Het trio viel op toen zij zich verdacht gedroegen rond een parkeerplaats aan de Zuidermolenweg. Na een controle bleek dat de mannen een groot geldbedrag en een blok hasj bij zich hadden. Ook had één van de voertuigen een verborgen ruimte. Nader onderzoek bracht rechercheurs bij een bedrijfspand aan de Bennebroekerweg in Hoofddorp waar zij direct een vreemde geur roken. Een vermoeden van gevaarlijke stoffen leidde tot de inzet van niet alleen politie, maar ook van specialisten van de brandweer. Vanwege de chemicaliën is bij drugslabs altijd risico op gevaarlijke stoffen, gassen, brand en explosie. Uiteindelijk troffen agenten en brandweerlieden allerlei voor een drugslab benodigde apparatuur in de loods aan, zoals een zogeheten blokkenpers en chemicaliën, waaronder vaten met Aceton. In de loods zaten vier verdachten die ook zijn ingesloten voor nader verhoor. De politie onderzoekt de herkomst van het geld en de exacte betrokkenheid van de alle verdachten. Van de zeven aangehouden personen zijn er inmiddels zes door de rechter-commissaris in bewaring gesteld, de zevende verdachte is geschorst.

Onwel
Na de melding kwam een hondengeleider aan bij het pand. Er waren meerdere personen in het pand en deze probeerden te vluchten. De hondengeleider is met haar diensthond naar binnen gegaan om de personen aan te houden. Binnen werden zij beiden onwel door chemische dampen en raakten kort buiten bewustzijn. De collega is vervoerd naar het ziekenhuis en daar onderzocht. Inmiddels is zij weer thuis en maakt het naar omstandigheden goed. De hond is onderzocht door een dierenarts en ook met hem gaat het goed.

Melden loont
Gemeenten, politie en andere organisaties werken samen in de strijd tegen ondermijning. Maar u als buurtbewoner of ondernemer bent misschien nog wel de belangrijkste schakel. Ziet, hoort, ruikt u onraad in uw buurt? Of ruikt u een sterke, chemische geur rondom een pand of woning? Of draagt iemand met regelmaat vaten en jerrycans een woning in en uit? Neem het serieus en doe melding bij de politie. Maak in ieder geval nooit vaten, jerrycans met chemische vloeistoffen open en zorg direct voor ventilatie als het een afgesloten ruimte betreft. De dampen die vrijkomen zijn explosief en schadelijk voor mens en milieu. Heb je een vermoeden dat er ergens een lab actief is. Meld het meteen en bel 112. Blijf je liever anoniem, neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.