AMSTERDAM - Vier mannen stonden gistermiddag terecht voor diefstal en poging tot diefstal tijdens de Pride in Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie krijgen ze 'maandenlange celstraffen' opgelegd.

De mannen opereerden in tweetallen. Een 27-jarige zakkenroller uit Roemenië werd veroordeeld tot drie maanden cel, zijn 33-jarige compagnon moet twee maanden in de gevangenis doorbrengen.

Een 21-jarige zakkenroller uit Algerije krijgt vier maanden celstraf opgelegd, net als zijn 24-jarige handlanger. De politie zag hoe zij tijdens de Pride probeerden om spullen uit heuptassen te vissen en portemonnees uit een achterzak te stelen.

Zeventien zakkenrollers
De rechter noemde het strafverzwarend dat de dieven een drukbezocht evenement uitzochten om toe te slaan. Ze opereerden op 3 en 4 augustus, tijdens de feesten die in het kader van de Pride stonden. Sindsdien zitten de mannen dan ook al vast. Hun celstraf komt bovenop de tijd die ze al uit moesten zitten. De politie heeft zeventien zakkenrollers aangehouden tijdens de Pride. Het totaal aantal aangiften tijdens het evenement bedroeg dit jaar 122. Vorig jaar waren het er 300.