AMSTERDAM - Maandagochtend 11 mei 2020 hebben drie onbekende mannen een woning aan de Simonshavenstraat in Amsterdam—Zuidoost overvallen. De mannen gingen gewelddadig te werk, toch maakten ze niets buit. Onderzoek van de recherche heeft al veel informatie opgeleverd, maar rechercheurs spreken nog steeds graag mensen die getuige zijn geweest en/of mogelijk meer weten over het incident.


Rond 11.30 uur die maandag belde iemand bij de woning aan. Op dat moment waren vier bewoonsters thuis. Een van de bewoonster deed open en zag een man met jasje van PostNL voor de deur staan. Vrijwel meteen duwde die man de bewoonster naar binnen en ging zelf ook de woning in. Twee andere mannen volgden hem. De bewoonster en ook een andere bewoonster, die zich tevens op de beneden verdieping bevond, werden vervolgens hardhandig tegen de grond gewerkt. De mannen probeerden de bewoonsters de mond te snoeren, maar het lukte ze toch om hulp te roepen.

Boven op een andere verdieping hoorde een derde bewoonster het gegil en zij besloot poolshoogte te gaan nemen. In de woonkamer trof ze een grote chaos aan. Ze zag hoe de drie mannen de andere bewoonsters tegen de grond drukten en hun monden dicht probeerden te houden. Een van de mannen kwam snel naar de bewoonster die van boven kwam toe en deze bewoonster trok hierop direct de gezichtsbedekking van zijn gezicht. De man sloeg daarna op de vlucht, net als een andere man. De bewoonster probeerde bij de nog aanwezige man tevens zijn gezichtsbedekking af te trekken, maar hij reageerde op deze actie door de bewoonster hard in haar gezicht te slaan en zij verloor haar bewustzijn. De laatste man ging er ten slotte ook vandoor.

Ondertussen had de laatste bewoonster elders in de woning meegekregen dat het helemaal misging in de woonkamer en schakelde gelijk hulp in. Niet lang daarna arriveerden politieagenten bij de woning. De mannen waren toen echter al verdwenen.

Getuigen gezocht

Direct na de overval startte de politie een uitgebreid (sporen)onderzoek ter plaatse en in de omgeving. De recherche sprak daarna al met verschillende getuigen, maar komt graag in contact met mensen die iets gezien/gehoord hebben van het incident, maar nog niet met de politie spraken. Zag u de mannen bijvoorbeeld in de omgeving van de Simonshavenstraat voor, tijdens of na de overval? Dan wil de recherche dit weten.

Signalementen verdachten

De bewoonsters omschreven de mannen als volgt:

Man 1:
- Tussen de 18 en 20 jaar oud;
- Donkere huidskleur;
- Slank postuur;
- Langer dan 1.60 meter;
- Zwart haar;
- Sprak duidelijk Nederlands;
- Droeg een PostNL-jas.

Man 2:
- Tussen de 18 en 20 jaar oud;
- Donkere huidskleur;
- Langer dan 1.60 meter;
- Brede neus;
- Sprak duidelijk Nederlands;
- Droeg een bril (montuur met doorzichtige glazen), een zwarte pet en grijze bovenkleding.

Man 3:
- Tussen de 18 en 20 jaar oud;
- Licht getinte huidskleur;
- Sprak duidelijk Nederlands.

Toedracht onbekend

Op dit moment is niet duidelijk waarom de mannen deze woning hebben overvallen. Ook hier ontvangt de recherche graag meer informatie over. Weet u mogelijk meer over de mannen of over waarom zij dit hebben gedaan? Meld dit dan bij de politie.

Letsel slachtoffers

De bewoonster die de gezichtsbedekking bij de mannen wegtrok, raakte lichtgewond bij de woningoverval. Het incident heeft op haar en alle andere bewoonsters een zeer grote impact gehad en de recherche zet dus alles op alles om duidelijk te krijgen wie hier verantwoordelijk voor zijn geweest.

Informatie delen

Wilt u informatie over deze zaak met de recherche delen? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. Ook als u getuige bent geweest van dit incident, maar nog niet met de politie heeft gesproken, komt de recherche graag met u in contact.