AMSTERDAM - De officier van justitie heeft vanochtend tegen twee mannen die ervan worden verdacht in april vorig jaar twee mannen die hand in hand liepen te hebben uitgescholden en bespuugd onvoorwaardelijke werkstraffen geëist.

Op 12 april 2020 werden Fabio en Daniël, een stel uit Amsterdam-Oost, ernstig lastig gevallen toen zij hand in hand liepen over de Insulindeweg in Amsterdam-Oost. Ze werden eerst beledigd door een minderjarige jongen. De minderjarige jongen is op 24 september 2020 door het gerechtshof veroordeeld tot een leerstraf van 35 uur en het betalen van een schadevergoeding aan het stel van 500 euro.

Kort na dit incident zijn Fabio en Daniël wederom uitgescholden en bespuugd. De twee Amsterdammers (21 en 22) van deze tweede belaging stonden vandaag terecht. De politie is hen op het spoor gekomen door behulpzame getuigen en beelden van het incident. Het is een groot goed in ons land om te kunnen zijn wie je bent en daarbij uiting te geven aan je gevoelens. Iedereen moet in vrijheid met een geliefde hand in hand kunnen lopen. Het OM heeft het discriminatieaspect dan ook als strafverzwarend meegewogen en er is rekening mee gehouden dat Fabio en Daniël zijn bespuugd terwijl het COVID-19 virus in Nederland om zich heen sloeg.

Het OM heeft tegen de 21-jarige verdachte een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist en tegen de 22-jarige verdachte een onvoorwaardelijke werkstraf van 80 uur.