AMSTERDAM - Vandaag heeft het OM tegen twee oud-ambtenaren van de gemeente Amsterdam een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 10.000 euro geëist. De twee mannen van inmiddels 36 en 38 jaar oud worden ervan verdacht te hebben gefraudeerd met het uitgeven van parkeervergunningen. Beide mannen zijn inmiddels door de gemeente ontslagen. Behalve de twee oud-ambtenaren staan er in deze strafzaak nog vijf verdachten voor de rechter.


Voor de invalide en minder valide bewoner heeft de gemeente Amsterdam het parkeren vergemakkelijkt door invalide parkeerkaarten te verstrekken waarmee je op elk moment en op elke plek in de stad Amsterdam gratis kunt parkeren. De twee verdachten die vandaag voor de rechter stonden, zijn een handeltje begonnen en hebben misbruik gemaakt van hun positie als gemeenteambtenaar door deze parkeervergunningen onder valse voorwendselen – soms tegen betaling – af te geven. Op deze wijze zijn zeventien parkeervergunningen ten onrechte afgegeven. Twaalf afnemers hebben deze zaak afgedaan met een transactie. De overige vijf verdachten staan komende vrijdag 8 oktober op zitting.

Aangifte

In augustus 2017 werd bij het Stadsloket West van de gemeente Amsterdam ontdekt dat er vermoedelijk misbruik werd gemaakt van een account van een medewerker. Het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam startte vervolgens een onderzoek dat leidde tot een aangifte ter zake oplichting en valsheid in geschrifte tegen de twee ambtenaren die vandaag als verdachte voor de rechter stonden. Beide mannen zijn inmiddels door de gemeente Amsterdam ontslagen.

Uit de verklaringen van beide verdachten is gebleken dat zij beiden goed op de hoogte zijn van de werkwijze aangaande de uitgifte van parkeerkaarten voor invaliden in Amsterdam. Daardoor konden zij op gestructureerde en geraffineerde wijze het systeem ondermijnen. Via een account van een medewerker konden zij in het systeem parkeervergunningen voor gehandicapten regelen voor afnemers die daar helemaal geen recht op hadden. Geen van de afnemers was invalide.

Valse parkeervergunningen

Bij doorzoekingen bij beide verdachten zijn thuis of in de auto valse parkeervergunningen aantroffen. Beide verdachten hebben over de zeventien vergunningen die ten onrechte zijn afgegeven onderling gecorrespondeerd. De een moest stukken printen en ondertekenen terwijl de ander worddocumenten met een foto doormailde. Wat hun exacte rolverdeling is geweest, is uit het onderzoek niet duidelijk geworden

De officieren vandaag in hun requisitoir: “Verdachten hebben het systeem van het parkeerbeleid van de gemeente op een gestructureerde en geraffineerde wijze ondermijnd en hebben hiermee uitsluitend beoogd zichzelf te verrijken. Zij hebben geen enkel oog gehad voor het doel waarvoor deze bijzondere parkeerplekken bestaan, om mensen die slecht ter been zijn meer mogelijkheden en vrijheid te geven.”