AMSTERDAM - Een 51-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor mishandeling. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De politierechter legde de man eerder dezelfde straf op. Daartegen kwam hij in hoger beroep. Ook de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep was een werkstraf van 100 uur.


Harde vuistslag op de neus


De verdachte stompte in de nieuwjaarsnacht van 2020 in Amsterdam een vrouw die hij niet kende heel hard met zijn vuist op haar neus. Zij liep daardoor een gebroken neus en ander letsel op en kon enkele weken niet werken. Dit is een ernstige mishandeling waarvoor 100 uur werkstraf een passende straf is.


De verdachte wilde een lagere straf omdat hij als bekende Nederlander publiekelijk aan de schandpaal is genageld, opdrachten kwijt is geraakt en in therapie moest om weer over straat te kunnen. Het hof ging daarin niet mee en noemt dit voorzienbare gevolgen van het eigen gedrag van de verdachte.

Vordering benadeelde partij


Het hof heeft de vordering van de benadeelde partij toegewezen voor zover de schade uit inkomstenderving bestaat. Daarnaast heeft het hof een iets hogere immateriële schadevergoeding toegekend dan de politierechter. De verdachte moet in totaal ruim € 6.500,- betalen.