AMSTERDAM - Eind 2018 en begin 2019 vonden in een korte tijd meerdere plofkraken op geldautomaten plaats in Amsterdam, voornamelijk in Amsterdam-West. De recherche onderzoekt de verschillende incidenten en een eventuele onderlinge samenhang in de reeks. Eerder werden in het onderzoek al meerdere aanhoudingen verricht en dinsdag 12 maart is er opnieuw een verdachte aangehouden.

Tussen eind oktober 2018 en eind februari 2019 hadden plofkrakers het meerdere malen op geldautomaten in Amsterdam voorzien en probeerden zij met explosieven de automaten op te blazen. Dit had vaak aanzienlijke schade aan de automaten, gevels en panden tot gevolg. Gelukkig bleef het overal bij materiele schade en vielen er geen gewonden.

Onderzoek en aanhoudingen
De gevaren en maatschappelijke gevolgen van de plofkraken worden zeer serieus genomen en de recherche heeft sinds oktober dus ook intensief onderzoek gedaan. In dit onderzoek werden eerder al vijf aanhoudingen gedaan en op dinsdag 12 maart kon opnieuw een verdachte worden aangehouden. De rol van deze 36-jarige man uit Amsterdam bij de plofkraken wordt onderzocht.

Getuigen: heden én verleden
De recherche zoekt nog altijd getuigen van de plofkraken en roept iedereen met informatie op zich te melden. Hebt u iets opvallends gezien of gehoord? Of weet u meer over de incidenten? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

U mag de politie daarnaast ook contacten als u op dit moment of in de toekomst een verdachte situatie ziet bij of in de omgeving van een geldautomaat. Bel dan direct 112 en geef uw informatie door.