AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag bij de rechtbank Rotterdam tegen een 39-jarige Amsterdammer een gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete van 20.000 euro geëist nadat hij deze zomer op heterdaad betrokken bleek bij een geheime opslagruimte met 2,5 ton in euro’s, drie vuurwapens en in de keuken bijna 100 gram cocaïne.

Op de dag van zijn vakantie op 30 juli is de verdachte aangehouden. Hij had (vakantie)geld opgehaald uit de stashlocatie, die hij beheerde. Vanuit een andere woning werden geldkoeriers met tassen vol euro’s op pad gestuurd. Twee koeriers met een paar ton aan euro’s konden worden onderschept.

In het opsporingsonderzoek was naar voren gekomen dat de verdachte verschillende woningen in Amsterdam beheerde. Vanaf zijn bankrekeningen werd de huur van een van de woningen betaald. De woningen werden gebruikt om drugs, contant geld en PGP-telefoons op te slaan. Op een geldtelmachine die is gevonden in een verborgen ruimte op een van de adressen is het DNA van de verdachte gevonden.

De verdachte beschikte over onverklaarbaar veel contant geld en zou zijn verbonden aan een criminele groepering. Voor alle belastende feiten heeft de man geen verklaring willen geven bij de politie. Hij beriep zich destijds op zijn zwijgrecht. Alleen van de aangetroffen vuurwapens en drugs zei hij niet te weten dat deze er lagen. Op de terechtzitting zei de man dat hij alleen de woningen huurde en wat hand- en spandiensten voor anderen deed.

Schaduwwereld

Het witwassen van grote hoeveelheden crimineel geld in combinatie met de vuurwapens en cocaïne zijn volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket een bedreiging voor de samenleving. Ze sprak van een schaduwwereld waarin met drugshandel veel geld wordt verdiend dat wordt weggesluisd om het legale financiële stelsel te omzeilen. “En waarin rekeningen worden vereffend door geweld en gebruik van wapens op klaarlichte dag niet wordt geschuwd”, aldus de officier.

De rechtbank doet uitspraak op 11 januari.