AMSTERDAM - Een 29-jarige Amsterdammer die op 15 mei van dit jaar een vuurwapen bij zich had, is door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van één jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie.

Op vrijdag 15 mei kreeg de politie een melding dat een persoon met een mes zou worden bedreigd. De agenten die op de melding afgingen, hielden in de omgeving van de Poolstraat in Amsterdam een aantal personen staande. Op grond van de wet wapens en munitie kondigden de agenten aan de personen te gaan fouilleren.

Eén van de staandegehouden personen, de 29-jarige Amsterdammer, wikkelde een voorwerp dat hij onder zijn jas trok in een zakdoek. Een agent zag gedeeltelijk het voorwerp. Het was zwart van kleur en leek op een handvat van een mes of greep van een vuurwapen. De 29-jarige Amsterdammer draaide zich vervolgens om en rende weg. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. Nabij de plaats van de aanhouding werd een zakdoek aangetroffen.

Half doorgeladen
Na onderzoek van de politie bleek het voorwerp een half doorgeladen vuurwapen te zijn van het merk Glock. De 29-jarige man bekende dat het vuurwapen van hem was. Hij droeg het bij zich om zichzelf te verdedigen omdat hij zich bedreigd voelde.

“Vuurwapens dragen en gebruiken is niet normaal,” zei de officier van justitie in zijn requisitoir. Wapenincidenten, gemiddeld één keer in de zes dagen, in de openbarre ruimte zijn buitengewoon ernstig en daarom zetten wij daar sterk op in. De impact van dergelijke incidenten op slachtoffers, getuigen en omwonenden is groot en leidt tot onveiligheidsgevoelens. “

Met de forse strafeisen en de door de rechtbank opgelegde straffen hoopt het Openbaar Ministerie het signaal af te geven dat vuurwapenbezit en geweld niet wordt getolereerd in de Amsterdam.