AMSTERDAM - De rechter heeft een 36-jarige vrouw veroordeeld tot vijf jaar cel voor het plegen van zeven diefstallen uit woningen van mannen op leeftijd het afgelopen jaar in Amsterdam. Bij zes van de diefstallen werden de schatoffers gedrogeerd.

De diefstallen vonden plaats in de periode van februari tot oktober 2018. De vrouw gebruikte daarbij elke keer dezelfde methode: ze sprak alleenstaande mannen op leeftijd aan en ging met hen mee naar huis om daar wat te drinken. Eenmaal thuis drogeerde zij de slachtoffers waardoor zij bewusteloos raakten.

Spierverslapper
Wanneer de mannen weer bij kennis waren, ontdekten zij dat ze waren bestolen van onder meer geld, pinpassen, laptops, sieraden en horloges. Eén van de slachtoffers werd onder het bloed wakker in zijn bed met een hoofdwond. In het ziekenhuis werd de urine gecontroleerd en hier werd, net als bij alle andere gevallen, een spierverslappend middel aangetroffen.

Eén van de slachtoffers hoefde zij niet eens te drogeren, omdat hij is een rolstoel zat en zich sowieso niet kon verweren. Daarom kon zij in dit geval zonder bedwelming het huis met de buit gemakkelijk verlaten.

Door de drogeringen heeft de vrouw de gezondheid van de slachtoffers op leeftijd ernstig in gevaar gebracht. Omdat de beroving in hun eigen huis heeft plaatsgevonden voelen de mannen zich niet meer veilig thuis.

Prostitutiewerkzaamheden
Door de dna-sporen op sigarettenpeuken en de glazen waaruit er alcohol gedronken werd, kon de dader worden opgespoord. De vrouw verklaard in de woningen te zijn geweest wegens prostitutiewerkzaamheden, maar dit acht de rechter niet geloofwaardig. Daarnaast claimde zij onder andere een telefoon en een horloge te hebben gekregen van het slachtoffer. Ook dit vond de rechtbank volstrekt onaannemelijk.

Naast dat de vrouw de komende vijf jaar achter de tralies zit, moet ze ook ruim 19.000 euro schadevergoeding betalen.