AMSTERDAM - Een 55-jarige vrouw is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf vanwege het medeplegen van mensenhandel in Amsterdam en Hongarije. Tussen maart 2008 en april 2010 dwong zij samen met anderen twee vrouwen in de prostitutie te werken en buitte hen daarbij uit. Ook moet zij 121.000 euro aan schadevergoeding betalen.


Gedwongen prostitutie en uitbuiting

De vrouw buitte samen met anderen, onder wie haar man, de jonge vrouwen uit door hen te laten werken in de prostitutie en hun geld af te nemen. Van een deel van dat geld knapte zij haar huis op in Hongarije. De slachtoffers hebben (vrijwel) niets van het geld teruggezien. Twee anderen, onder wie haar man, zijn in 2014 veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de werving van vrouwen en gedwongen prostitutie.

Onveilige seks
De slachtoffers moesten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werken in de prostitutie, ook als ze ziek waren. Daarnaast werden de vrouwen in sommige gevallen gedwongen tot onveilige seks. De 55-jarige vrouw zorgde dat de slachtoffers werden gecontroleerd en moedigde de anderen aan hen harder aan te pakken. Ook zette ze zelf de vrouwen onder druk.

Persoonlijke vrijheid geschonden
Mensenhandel is verwerpelijk en de rechtbank oordeelt dat de vrouw de persoonlijke vrijheid van de slachtoffers heeft geschonden. Dit kan de slachtoffers voor lange tijd psychische en emotionele schade opleveren. Een langdurige, onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een schadevergoeding zijn dan ook op zijn plaats. Wel weegt de rechtbank in de straf mee dat de vrouw niet eerder voor een misdrijf is veroordeeld en dat het gaat om misdrijven die langer dan 10 jaar geleden zijn gepleegd.