AMSTERDAM - Afgelopen maanden zijn meerdere scholieren slachtoffer geworden van straatroven in Amsterdam-Zuid. De politie heeft na uitgebreid onderzoek hiervoor vijf verdachten aangehouden. De recherche vermoedt dat er mogelijk meer slachtoffers zijn en wil ouders en scholieren dringend oproepen dit te melden bij de politie.


De politie kreeg de afgelopen maanden meerdere meldingen van straatroven rondom diverse scholen en op andere locaties in Amsterdam Oud-Zuid. De verdachten zouden slachtoffers onder druk zetten door hen ter plekke een ‘tikkie’ te laten betalen. In sommige gevallen zijn er schoenen, jassen, telefoons en Airpods gestolen. Uit het onderzoek tot nu toe blijkt dat er voor duizenden euro’s buit is gemaakt.

Geldezels

Na aangiftes van ouders heeft de politie afgelopen week vijf verdachten, waaronder drie minderjarige, aangehouden in verband met deze straatroven. Onder hen ook drie meisjes die ervan worden verdacht als geldezel te hebben gefungeerd. Het onderzoek is nog gaande en de recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.

Nieuw fenomeen

Het onder druk zetten van slachtoffers om een betaalverzoek ter plekke te betalen is een nieuw fenomeen. De politie vindt deze werkwijze ronduit brutaal en wil jonge mensen en ouders hiervoor waarschuwen. Straatroven als deze hebben een enorme impact op slachtoffers en hun ouders. De politie neemt straatroven heel serieus, de onderzoeksteams blijven onverminderd op- en onopvallend werken aan het terugdringen van dergelijke misdrijven.

Wat kun je doen?

  • De impact is groot! Praat erover. Dit kan bijvoorbeeld met je ouders, eventueel iemand van school of slachtofferhulp. De jeugdagent verbonden aan je school kun je natuurlijk ook benaderen.
  • Ouders; controleer de rekening van je kind of ze slachtoffer zijn geworden.
  • Telefoon gestolen? Blokkeer jouw SIM¬-kaart en doe aangifte. Als je een volg-app had geïnstalleerd op je telefoon, dan kun je deze uitlezen (op een computer) en de gegevens doorgeven aan de politie.
  • Is jouw pinpas gestolen? Blokkeer deze dan direct bij je bank.
  • Zijn ook documenten als jouw identiteitskaart of rijbewijs gestolen? De politie raadt slachtoffers aan een week te wachten voordat je nieuwe documenten aanvraagt. Het komt namelijk vaak voor dat deze documenten kort na de diefstal ergens worden teruggevonden.

Ook slachtoffer?

De politie komt, ondanks de aanhoudingen, graag in contact met mensen die iets soortgelijks is overkomen. Ben je slachtoffer geworden van iets soortgelijks of ken je iemand? Neem dan contact op met de politie. Dit kan via 0900-8844 of vul het onderstaande tipformulier in. Vergeet niet het betreffende zaaknummer te vermelden als u meer weet over de straatroven in Amsterdam-Zuid. Anoniem melding doen? Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl.