AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft vier jonge mannen uit Amsterdam in de leeftijd van 17 tot 21 jaar aangehouden op verdenking van ‘tikkiefraude’. De mannen worden ervan worden verdacht door het hele land honderden personen te hebben benadeeld. Dat deden ze door te reageren op advertenties van particulieren op Marktplaats waarin een artikel te koop werd aangeboden.


Werkwijze
De werkwijze van de verdachten van deze vorm van cybercrime was tamelijk eenvoudig. De verdachten meldden aan particulieren die een artikel op Marktplaats te koop aanboden, dat zij bereid waren de vraagprijs voor het artikel te betalen. De aanbieders van het artikel ontvingen vervolgens - in de meeste gevallen via Whatsapp – een betaalverzoek ter hoogte van een heel klein bedrag, meestal één eurocent, zogenaamd om de tenaamstelling van de bankrekening te verifiëren.

Het bleek vervolgens onmogelijk om die ene cent over te maken, maar omdat het phishing-link betrof kregen de verdachten dankzij de betaalpoging wél toegang tot de bankrekeningen. Nadat ze de bankgegevens van de slachtoffers hadden veranderd hadden ze in feite de hele bankrekening overgenomen. Ze schaften allerlei dure producten aan, voornamelijk elektronica zoals I-phones, I-pads en playstations. Dit ‘shoppen met de bankrekeningen van anderen’ gebeurde door het hele land.

Onderzoek
De politie kwam de verdachten van deze ‘tikkiefraude’ op het spoor via een onderzoek naar verschillende straatroven die in januari en februari van dit jaar in Amsterdam-Noord hadden plaatsgevonden. Dat onderzoek leidde naar een verdachte van een tiental straatroven én naar een heler. Nader onderzoek wees uit dat deze heler zich zeer frequent met bovenbeschreven tikkifraude zou bezighouden. Uiteindelijk werden op maandag 26 oktober vier verdachten aangehouden. Sinds eind oktober zitten zij in voorlopige hechtenis.