AMSTERDAM - Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt een vrouw tot 4 jaar gevangenisstraf voor het achterlaten van haar enkele weken oude baby in een ondergrondse afvalcontainer. Dat is vandaag in hoger beroep beslist. Hiermee bevestigt het hof het vonnis van de rechtbank.


In de nacht van 26 oktober 2014 hoorde een voorbijganger in Amsterdam Slotermeer gehuil uit een container komen en alarmeerde de hulpdiensten. Brandweerlieden troffen een baby aan in een dichtgeknoopte plastic tas. Jarenlang slaagde de politie er niet in een verdachte te achterhalen. Dit veranderde in februari 2021, toen een vingerafdruk op de plastic tas werd vergeleken met afdrukken in een internationale databank, wat leidde tot een match. Dit spoor leidde uiteindelijk naar de verdachte, die in Duitsland werd gearresteerd.

Rechtspsychologisch onderzoek

Op verzoek van de advocaat van de verdachte gaf het hof opdracht tot een rechtspsychologisch onderzoek naar de betrouwbaarheid van de bekennende verklaring die zij na haar aanhouding in 2021 aflegde. Het naar aanleiding daarvan opgemaakte rapport bracht het gerechtshof niet tot een ander oordeel dan de rechtbank over de bruikbaarheid voor het bewijs van deze bekennende verklaring.