AMSTERDAM - Woensdag 3 januari 2024 is een 52-jarige veroordeelde zedendelinquent aangehouden in Amsterdam-Zuidoost. De veroordeelde man moet 988 dagen de cel in. Hij kan worden aangehouden na een gedegen onderzoek door Flexteam Amsterdam-Oost.

Op donderdag 28 december 2023 doet FASTNL het verzoek aan het Flexteam-Oost om een veroordeelde zedendelinquent, die na een onherroepelijke uitspraak nog 988 dagen de cel in moet, op te sporen. Het Flexteam start direct het onderzoek om de man zo snel mogelijk aan te kunnen houden. Na een snel en gedegen onderzoek wordt de verblijfplaats van de man achterhaald. Als hij woensdagavond een woning in Amsterdam-Zuidoost verlaat houden de collega’s hem aan waarbij hij zich licht verzet tegen de aanhouding. De man is vervolgens ingesloten voor bijna 3 jaar.

Flexteam Amsterdam-Oost

Flexteam Amsterdam-Oost is een team dat de basisteams en de (districts)recherche ondersteunt.

FASTNL

FASTNL is onderdeel van de Landelijke Eenheid en spoort actief voortvluchtigen op. Het team heeft als hoofdtaak de opsporing en aanhouding van onttrekkers, zoals bijvoorbeeld ontsnapte tbs’ers. Het team richt zich ook op complexe en internationale executiezaken. Hieronder vallen veroordeelde voortvluchtigen die nog 300 dagen of meer aan gevangenisstraf open hebben staan of lijfsdwangzaken in combinatie met wederrechtelijk verkregen vermogen van €10.000 euro en meer.

Onttrekkers

Onttrekkers zijn ongeoorloofde afwezigen die bijvoorbeeld niet terugkeren van verlof of tijdens verlof de benen nemen. Dit kunnen veroordeelden zijn met een TBS of PIJ maatregel maar ook gedetineerden die in het kader van een ISD-maatregel een behandeling moeten ondergaan. FASTNL jaagt op onttrekkers om ervoor te zorgen dat zij snel weer opgesloten zitten.