AMSTERDAM - Een dertienjarige meisje uit Amsterdam is gisteren na een achtervolging over de snelweg van de A4 geplukt. De tiener besloot om met de auto vanuit Amsterdam een stukje door de provincie te rijden.

Toen haar ouders merkten dat hun dochter én auto weg waren, sloegen ze alarm. De politie waarschuwde collega's om extra alert te zijn op een joyrider.

Niet veel later kwam een patrouillerende politieauto een hortende en stotende auto tegen op de snelweg in Hoofddorp ten hoogte van een brugrestaurant, ongeveer zes kilometer buiten Amsterdam. Het avontuurlijke meisje bleek achter het stuur te zitten.

Marechaussee
De politie besloot met gepaste afstand achter de tiener te gaan rijden. Toevallig stond er een motor van de Koninklijke Marechaussee langs de kant van de weg en samen met de politieauto werd al het verkeer achter het meisje tegengehouden.

De jonge bestuurster kreeg een volgteken, maar was daar niet van onder de indruk en vervolgde haar weg. Hierop blokkeerde de politie de rijstroken, waardoor het meisje wel naar de vluchtstrook moest uitwijken.

Benzine
Vervolgens bleek de tank van de auto ook nog eens leeg te zijn, waardoor er eerst benzine gehaald moest worden bij een pompstation iets verderop. Het meisje werd aangehouden en naar het politiebureau gebracht, waar haar ouders in spanning afwachtten.

De jeugdige automobiliste kreeg een bekeuring voor het rijden in een motorvoertuig onder de zestien jaar. Er is er een zorgmelding gemaakt bij Veilig Thuis.