SCHIPHOL - Op Schiphol is momenteel sprake van verhoogde waakzaamheid. Aanleiding vormt de schietpartij in Utrecht. De politie in Amsterdam meldt NH Nieuws 'alert' te zijn en in nauw contact met de Utrechtse collega's te staan.

Verslaggever Doron Sajet weet te melden dat alle pensioenacties die vandaag zouden plaatsvinden worden afgeblazen. Om 12.30 zouden de bonden samen met beveiligingsbedrijven, passage-, bagagemedewerkers 66 minuten stoppen met werken.

"We zijn nog alerter. Dat houdt in dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn. Zichtbaar kan betekenen dat je meer mensen op de terminal rond ziet lopen. Over bewapening van die mensen doen we geen uitspraken", aldus een woordvoerder van de defensietak, die gaat over de veiligheid van plekken als Schiphol.

Op het Mediapark in Hilversum zouden agenten en marechaussees extra bewapend aanwezig zijn.

Rijstrook A2 afgesloten
Tussen Amsterdam en Utrecht is er op de A2 in beide richtingen een rijstrook afgesloten om hulpdiensten te laten passeren. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat weet niet of er ook gebruikgemaakt is van de vrije banen door hulpdiensten.

De schietpartij vond vanochtend plaats op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onbekend.

'Dode'
Hulpverleners zijn ter plaatse en de omgeving is afgezet, aldus de politie. Inmiddels is bekend dat er waarschijnlijk één dode is gevallen. Volgens een ANP-verslaggeefster ter plekke ligt op de trambaan, tussen twee tramstellen in, een volledig met laken afgedekt slachtoffer.

De politie houdt bij het onderzoek naar de schietpartij in Utrecht rekening met een terroristisch motief.

Voortvluchtig
De dader is voortvluchtig. De politie sluit niet uit dat er meer daders zijn, maar spreekt vooralsnog van een dader.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft besloten het hoogste dreigingsniveau 5 af te kondigen, uitsluitend voor de provincie Utrecht. Dat duurt in elk geval 18.00 uur. Het schietincident zou volgens het Pieter-Jaap Aalbersberg "alle kenmerken van een terroristische aanslag hebben".

Campagne opschorten
Verschillende politieke partijen hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en DENK hebben dat aangekondigd.