AMSTERDAM - Twee verdachten die deze week zijn aangehouden in het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op Peter R. de Vries, zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

Vanmiddag is de 27-jarige Poolse man die maandag in Lelystad is aangehouden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij is voor 14 dagen in bewaring gesteld. De man, die wordt verdacht van het aansturen van de uitvoerders van de moord op De Vries, is vermoedelijk de gebruiker van de Google Pixel telefoon waarmee op 6 juli 2021 is gecommuniceerd met de uitvoerders van de moord.

De verdachte is op 4 juli 2022 aangehouden in zijn cel, waar hij in voorarrest zat voor betrokkenheid bij een poging tot liquidatie. Dat voorarrest is opgeschort, de man blijft uiteraard wel verdachte in dat andere onderzoek.

Curaçao

De 27-jarige man die maandag is aangehouden in Curaçao is vanochtend overgebracht naar Nederland. De verdachte is direct voorgeleid aan de rechter-commissaris om gehoord te worden op een reeds afgegeven bevel tot bewaring voor 14 dagen. Dat bevel was een vereiste voor zijn overbrenging naar Nederland. De 27-jarige Nederlander wordt verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op De Vries en deelname aan een criminele organisatie.

Spanje

De derde verdachte, die deze week in Barcelona werd gearresteerd in verband met de moord op De Vries, zit nog in Spanje. De 26-jarige Nederlandse man verzet zich niet tegen zijn overlevering. Mogelijk kan hij volgende week al worden overgeleverd aan Nederland.

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De rechtszaak tegen de mannen die ervan verdacht worden de uitvoerders van de moord op De Vries te zijn loopt bij de rechtbank Amsterdam. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen later overleed hij.