AMSTERDAM - In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 juli 2021 vinden op Wisseloord in Amsterdam-Zuidoost drie zware geweldsincidenten plaats: eerst beroven meerdere nog onbekende mannen iemand op gewelddadige wijze, vervolgens wordt een ander slachtoffer neergestoken en een derde persoon neergeschoten. Er lijkt een samenloop te zijn tussen de verschillende incidenten en de recherche denkt dat dezelfde groep mannen hierbij betrokken is geweest. Vijf verdachten staan op beeld en van één van deze mannen heeft de recherche ondertussen vermoedelijk zijn identiteit achterhaald. Naar (informatie over) de vier anderen wordt nog dringend gezocht.


In een restaurant aan Wisseloord ter hoogte van de Westbroekstraat is die nacht een drukbezocht feest gaande. Wanneer een van de bezoekers van het feest even naar buiten gaat, ziet hij daar dat een groep mannen op straat in gevecht is met iemand. De bezoeker besluit het gevecht te gaan filmen en wordt dan zelf het slachtoffer van geweld. Een aantal van de vechtende mannen zien dit namelijk en zij richten hun agressie nu op de bezoeker van het feest. De mannen weten zo zijn telefoon af te pakken. Omdat het slachtoffer zijn telefoon terug wil, gaat hij op het feest hulp halen van een vriend. Deze vriend gaat naar de mannen toe en weet in eerste instantie de telefoon terug te krijgen. Bij het teruglopen naar het feest wordt ook hij echter belaagd en aangevallen door de mannen. Het eerste slachtoffer wil nu op zijn beurt zijn vriend helpen en raakt ook met de mannen in gevecht. Er ontstaat een heftige vechtpartij waarbij het eerste slachtoffer op een gegeven moment met een mes in zijn bovenlichaam wordt gestoken en zijn vriend in zijn been geschoten. De mannen slaan daarna op de vlucht.

Omstanders hebben ondertussen de hupdiensten ingeschakeld en de politie is vervolgens snel ter plaatse. Helaas kunnen er geen verdachten meer worden aangehouden. Beide slachtoffers moeten naar het ziekenhuis voor behandeling, vooral het neergestoken slachtoffer blijkt er slecht aan toe te zijn. Gelukkig overleven ze het geweld allebei uiteindelijk toch.

Later gemelde straatroof
Een aantal uur na het steek- en schietincident meldt iemand zich op een politiebureau buiten Amsterdam. Deze man geeft aan eerder die nacht slachtoffer te zijn geworden van eens gewelddadige straatroof in Amsterdam-Zuidoost, op Wisseloord om precies te zijn. Hij verklaart te zijn benaderd door een aantal mannen en die zouden hem eerst hebben uitgescholden voor ‘homo’. Daarna werd hij mishandeld en bestolen van diverse goederen. Gelukkig wist hij op een gegeven moment te vluchten en zichzelf in veiligheid te brengen.

Samenhang incidenten
Onderzoek van de recherche wijst uit dat de vechtpartij die de bezoeker van het feest wilde gaan filmen naar alle waarschijnlijkheid de later gemelde straatroof betreft. Op die manier hebben zowel de straatroof als het steek- en schietincident met elkaar te maken en de recherche houdt hier (een aantal leden van) dezelfde groep mannen verantwoordelijk voor. Zij worden ervan verdacht eerst betrokken te zijn geweest bij de beroving en vervolgens bij het aanvallen van de bezoeker van het feest en zijn vriend.

Beelden verdachten
De gewelddadige straatroof is op beeld vastgelegd en hier zijn verschillende verdachten op te zien. Van één van deze vijf verdachten denkt de recherche mogelijk te weten wie hij is, maar van de andere vier is de identiteit nog onbekend. Het betreffen allemaal mannen met een lichte getinte tot donker getinte huidskleur in de leeftijd van 25 tot 30 jaar oud.

Informatie delen
De recherche komt heel graag in contact met mensen die meer weten over de verdachten op de beelden en/of de drie geweldsincidenten. Herken jij de mannen op de beelden of heb je andere informatie in deze zaken? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.