AMSTERDAM - Vandaag vond de eerste gezamenlijke pro-formazitting plaats van de strafzaken 13Iraklia en 26Hendon betreffende de moord op Peter R. de Vries. 13Iraklia is de strafzaak tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord en 26Hendon is het onderzoek naar de opdrachtgevers en andere betrokkenen. In november 2022 heeft de rechtbank beslist dat de strafzaak tegen de beide verdachten in het onderzoek 13Iraklia opnieuw wordt aangevangen. Daarnaast heeft de rechtbank beslist dat de strafzaken in 26Hendon en 13Iraklia gelijktijdig behandeld worden.

In het onderzoek 13Iraklia zitten twee verdachten vast:

  • een inmiddels 23-jarige Rotterdammer die ervan verdacht op 6 juli 2021 in de Lange Leidsedwarsstraat Peter R. de Vries te hebben neergeschoten en
  • een 36-jarige man met de Poolse nationaliteit uit Maurik die ervan verdacht wordt samen met de 23-jarige Rotterdammer de moord te hebben uitgevoerd. Hij zou enkele voorverkenningen hebben verricht en hij was volgens het OM de bestuurder van de auto waarmee de verdachten naar de plaats delict zijn gereden. Naderhand zou hij ook de vluchtauto hebben bestuurd.

Beide verdachten zijn kort na de moordaanslag op 6 juli 2021 aangehouden. OM Amsterdam heeft op 7 juni 2022 tegen beide mannen een levenslange gevangenisstraf geëist.

In het nog lopende onderzoek 26Hendon zitten momenteel vier verdachten vast:

  • een 27-jarige man met de Poolse nationaliteit die ervan verdacht wordt de uitvoerders van de moord te hebben aangestuurd. Hij is op 4 juli 2022 in Lelystad aangehouden.
  • een 26-jarige man met de Nederlandse nationaliteit die op 4 juli 2022 in Spanje is aangehouden en
  • een 28-jarige man met de Nederlandse nationaliteit die op 4 juli 2022 op Curaçao is aangehouden die de aanslag in de Lange Leidsedwarsstraat zouden hebben gefilmd en de beelden via sociale media zouden hebben verspreid.

Deze drie mannen, die al eerder op een pro-formazitting hebben gestaan, worden kort gezegd verdacht van het medeplegen van de moord, al dan niet met een terroristisch oogmerk.

  • Een 30-jarige man met de Poolse nationaliteit die op 26 september 2022 in Polen is aangehouden, stond vandaag voor het eerst op een pro- formazitting. Hij wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag.

Een vijfde verdachte in het onderzoek 26Hendon, een 27-jarige man die op 26 juli 2022 in Helmond is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moordaanslag, is na verhoor heengezonden. Hij is nog wel verdachte.

De officieren benadrukten vandaag dat het onderzoek 26Hendon nog loopt. Op 24 maart om 9.30 uur staat de komende pro-formazitting gepland.