ZAANDAM / SCHIPHOL - De verdachte van de moord op de Zaanse Milica van Doorn (19) moet vandaag weer voor de rechter verschijnen. Hüseyin A. (47) wordt ervan verdacht Milica 26 jaar geleden te hebben verkracht en vermoord en haar lichaam in een vijver te hebben gegooid.

De pastoor van de St. Jozefkerk in de Zaanse wijk Kogerveld vond het half ontklede lichaam van het vermoorde meisje op Tweede Pinksterdag 1992. Ondanks uitvoerig onderzoek werd de moord pas vorig jaar opgelost, na een groot DNA-verwantschapsonderzoek onder Turkse mannen in Zaandam.

Van de 133 mannen werkten er 125 mee aan het onderzoek. De verdachte - vader van vier kinderen - weigerde medewerking, maar omdat familie van hem wel DNA afstond, kon hij ontmaskerd worden. Na zijn aanhouding verklaarde hij dat een geest hem tot de moord had aangezet.

Bij de vorige zitting in maart, in Alkmaar, was de verdachte de grote afwezige. Het is de vraag of Hüseyin A. vandaag zelf voor de rechter zal verschijnen voor de rechtbank op Schiphol. Sinds hij een nieuwe advocaat heeft, beroept A. zich op zijn zwijgrecht.

De zitting vandaag is een zogenoemde regiezitting. Een dergelijke zitting vindt plaats wanneer een zaak complex is of als er meerdere verdachten zijn. Justitie en de verdediging kunnen tijdens de zitting om extra onderzoek vragen.

Zie ook NH Nieuws